Nederlanders ervaren steeds betere dekking binnenshuis

Nederlanders ervaren steeds betere dekking binnenshuis

16-05-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Netwerk


Nederlanders zijn in de afgelopen jaren steeds positiever geworden over de dekking van mobiele netwerken binnenshuis. Momenteel geeft 88 procent van alle Nederlanders aan tevreden tot zeer tevreden te zijn over de indoor-dekking van het mobiele netwerk waar zij gebruik van maken.

Slechts drie procent van alle Nederlanders gaf in april van dit jaar nog aan ontevreden tot zeer ontevreden te zijn over het bereik in huis, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper binnen haar Consumer Insights panel. Alleen over Tele2 wordt nog iets meer geklaagd dan bij andere providers. Volgens Telecompaper geven ruim twee keer zoveel klanten van Tele2 aan ontevreden tot zeer ontevreden te zijn over de indoor-dekking dan het gemiddelde van andere providers.

Nederland behoort tot de top van de wereld

Uit onafhankelijke metingen door onder andere P3 en Open Signal blijkt al jaren op een rij dat Nederlandse mobiele netwerken qua dekking, kwaliteit, capaciteit en snelheid tot de top van de wereld behoren. Mobiele netwerken in Nederland hebben dekking van 90 tot 100 procent van het Nederlandse grondoppervlak. Buiten kunnen Nederlanders daardoor nagenoeg overal bellen, sms'en en mobiel internetten. Indoor-dekking is echter een ander verhaal.

Muren, ramen en obstakels in de omgeving kunnen signalen van het mobiele netwerk blokkeren. Hierdoor neemt de kwaliteit van de ontvangst van mobiele netwerken in gebouwen sterk af. Als het signaal buiten al wat zwakker is, ervaren mensen dan al snel problemen met ontvangst binnenshuis.

Positieve ontwikkelingen

De indoor-dekking problemen zijn de afgelopen jaren sterk afgenomen, concludeert ook Telecompaper. In november 2014 gaf 83 procent van de Nederlanders aan tevreden te zijn over de indoor-dekking, in april 2018 is dit gegroeid naar 88 procent. Dit heeft te maken met een combinatie van factoren. Op de eerste plaats heeft de komst van 4G netwerken ervoor gezorgd dat de indoor-dekking sterk is verbeterd doordat 4G netwerken van lagere frequenties gebruik maken dan bijvoorbeeld oudere 3G (UMTS) netwerken. Ook zijn steeds meer Nederlanders smartphones gaan gebruiken met 4G ondersteuning. Op de derde plaats bieden nu drie van de vier Nederlandse providers Voice over Wi-Fi aan, waardoor telefoongesprekken niet meer wegvallen als de ontvangst van het netwerk te slecht is. In dat geval schakelt de smartphone naadloos over op een beschikbaar Wi-Fi netwerk.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10