Apple laat update voor Telegram alsnog toe in App Store

Apple laat update voor Telegram alsnog toe in App Store

04-06-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Messaging


De Russische messaging app Telegram, één van de belangrijkste concurrenten voor WhatsApp, trad vorige week in de media omdat Apple al anderhalve maand lang updates voor de app tegenhield. Zonder opgaaf van reden heeft Apple de update voor Telegram dit weekend wel toegelaten tot de App Store.

Telegram is in een flink conflict verwikkeld met de Russische overheid. Russische wetgeving schrijft voor dat Russische inlichtingendiensten inzicht moeten hebben in de communicatie die via apps zoals Telegram gevoerd wordt. Het berichtenverkeer via Telegram wordt echter 'end-to-end versleuteld' en Telegram weigert naar verluidt mee te werken aan het verstrekken van sleutels waarmee berichtenverkeer onderschept en doorzocht kan worden.

Om die reden hebben de Russische autoriteiten besloten dat Telegram in Rusland volledig geblokkeerd moet worden. Dit heeft alreeds tot de nodige problemen geleid omdat Telegram haar systemen telkens verplaatst om de blokkade te omzeilen. Omdat Telegram ook gebruik maakt van clouddiensten van derden, zorgde de blokkade van Telegram dat ook diverse andere websites en diensten in Rusland offline werden gehaald. Deze websites en diensten draaide op dezelfde platformen en IP nummers als waar Telegram gebruik van maakte.

Apple stond geruime tijd geen updates toe

Telegram beklaagde zich vorige week ook over Apple. Volgens Telegram stond Apple al anderhalve maand geen updates meer toe voor Telegram. Hierdoor kon Telegram haar iOS app niet updaten waardoor de app niet kon voldoen aan de nieuwe Europese privacy wetgeving.

Nadat Telegram eind vorige week in de media is getreden, heeft Apple afgelopen weekend de updates plots wel toegelaten tot de App Store. Apple heeft geen mededelingen gedaan waarom de updates nu wel zijn toegelaten en eerder werden tegengehouden.

De Russische overheid heeft Apple opgedragen Telegram te verwijderen uit de App Store voor de Russische markt. Volgens Telegram verkondigde vorige week dat Apple de kant van Rusland gekozen zou hebben en de Russische autoriteiten zou helpen bij het tegenwerken en blokkeren van Telegram.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie