Apple kondigt iOS 12 aan tijdens World Wide Developers Conference (WWDC)

Apple kondigt iOS 12 aan tijdens World Wide Developers Conference (WWDC)

05-06-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Apple heeft de keynote speach voorafgaand aan haar jaarlijkse World Wide Developers Conference gebruikt om ontwikkelaars bij te praten over de ontwikkelingen op de vier platformen van Apple: iOS, WatchOS, TV OS en Mac OS. Apple introduceerde zoals verwacht geen nieuwe hardware.

Gisteren avond (Nederlandse tijd) zijn in het Amerikaanse San Jose de deuren van het jaarlijkse World Wide Developers Conference (WWDC) van Apple geopend. Traditioneel trapt Apple het WWDC af met een zogenaamde 'keynote speach'. In voorgaande jaren deed Apple CEO Tim Cook diverse productaankondigingen tijdens het WWDC. Ook gebruikt Apple het WWDC ieder jaar om met de wereld te delen waar het bedrijf mee bezig is en hoe het bedrijf de toekomst ziet. De keynote speach van Cook en andere Apple prominenten zag er dit jaar iets anders uit dan gebruikelijk.

De focus van de keynote speach van Apple lag dit jaar geheel op software. Apple deed diverse aankondigingen voor haar vier platformen, waaronder het iOS besturingssysteem dat draait op de iPhone, iPad en iPod Touch. Apple kondigde aan dat het bedrijf later dit jaar iOS 12 gaat uitbrengen. Een grote verrassing is dit overigens niet, want Apple brengt ieder jaar omstreeks september een nieuwe versie van iOS uit.

De vernieuwingen van iOS 12 in het kort:

iOS 12 maakt (oude) iPhones sneller

Tijdens de keynote speach had Apple opvallend veel aandacht voor de snelheid van (oudere) iPhones. Apple kwam namelijk eind vorig jaar behoorlijk in opspraak toen bleek dat Apple de prestaties van oudere iPhones bewust terugschroeft op het moment dat de accu aan het verslijten is. Dit moet volgens Apple voorkomen dat iPhones crashen of uitvallen. Met iOS 12 gaat Apple naar eigen zeggen veel doen om (oudere) iPhones aanzienlijk sneller te gaan maken. Volgens Apple zorgt iOS 12 ervoor dat apps tot 40 procent sneller opstarten, het toetsenbord tot 50 procent sneller weergegeven wordt en de camera tot 70 procent sneller opstart.

ARkit 2.0 en veel nieuwe AR mogelijkheden

Augmented Reality is voor Apple een belangrijk focus gebied. Middels Augmented Reality is het mogelijk om via de camera van een smartphone virtuele objecten in een ruimte, bijvoorbeeld de eigen huiskamer, te bekijken. Dankzij ARkit 2.0 wordt het mogelijk om helemaal virtueel games te spelen met anderen. Zo toonde Apple een demo waarin JENGA, het spel waarmee blokjes uit een blokkentoren gehaald moeten worden zonder dat deze omvalt, gespeeld kan worden tegen een andere speler. De JENGA toren staat virtueel op een tafel in de eigen huiskamer en deze kan door iedereen in de ruime via de camera van een iPhone bekeken worden vanuit het eigen standpunt.

Apple kopiëert functionaliteit Google Foto's

In iOS 12 vernieuwt Apple ook de foto-app. Dankzij de update wordt het mogelijk om in foto albums te zoeken. Wie bijvoorbeeld op zoek is naar een foto die is gemaakt op een bepaalde locatie, kan de naam van deze lokatie invoeren om de foto te vinden. Ook worden de foto's geïndexeerd op basis van wat zichtbaar is op de foto's, zodat bijvoorbeeld ook gemakkelijk gezocht kan worden naar foto's van katten, foto's van de Eifeltoren etc. De functionaliteit die Apple presenteerde lijkt daarmee verdacht veel op de Google Foto's app die al geruime tijd beschikbaar is voor Android smartphones.

Meet-app

iOS 12 krijgt verder een nieuwe app genaamd 'Meten'. Met deze app kunnen objecten via de camera van een iPhone nauwkeurig opgemeten worden. Hierbij plaatst de gebruiker markeringen aan het begin en het eind van het object, waarna de camera en de app aangeven hoe groot het object is. Voor deze functionaliteit waren overigens ook al apps van derden beschikbaar.

Schermtijd en App limieten

Een derde functie die Apple min of meer gekopiëerd heeft is de nieuwe functie 'Schermtijd en App Limieten'. Deze functie gaat in beeld brengen hoe vaak een gebruiker zijn smartphone gebruikt en welke apps veelvuldig worden gebruikt. Er kunnen eventueel limieten ingesteld worden, die gebruikers helpen om 'minder verslaafd' te raken aan hun smartphone. Ook helpt de app bij het tijdig stoppen met het smartphone gebruik om zo rustiger naar bed te kunnen gaan. Overigens is ook deze functionaliteit niet nieuw. Google presenteerde vergelijkbare functionaliteit vorige maand al tijdens haar I/O Conference voor het Android besturingssysteem.

Standaard apps krijgen een update

Diverse standaard apps, waaronder de app voor beurskoersen, de nieuws-app, dictafoon, Apple Boeken hebben in iOS 12 een update gekregen voor meer- en betere functionaliteit. De naam van iBooks wordt in iOS 12 veranderd in 'Apple Boeken'. Daarbij komen onder andere aandelen-app en de dictafoon app naar de Apple iPad.

Niet storen functie uitgebreid

Apple gebruikt iOS 12 ook om de niet-storen functie verder uit te breiden. Op basis van tijd- en locatie kan de niet-storen functie zelf in- en uitschakelen. De niet-storen functie wordt ook onderdeel van ouderlijk toezicht om te voorkomen dat kinderen 's nachts in hun bed uren bezig zijn met hun smartphone of tijdens hun nachtrust gestoord worden door vriendjes of vriendinnetjes.

Notificaties

In navolging van Android gaat ook Apple notificaties van apps groeperen. Dit kan per app maar ook in voor een groep apps. Gebruikers hebben hier zelf ook controle over. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de notificaties van alle messaging apps (bijvoorbeeld WhatsApp, iMessage en Facebook Messenger) gegroepeerd weer te laten geven.

Beschikbaarheid iOS 12

Apple zal waarschijnlijk op korte termijn beginnen met het aanbieden van een bèta versie van iOS 12 voor ontwikkelaars. De officiële versie van iOS 12 zal vermoedelijk begin september uitgebracht worden voor alle iDevices die draaien op een Apple A8 processor of hoger (zie onderstaande lijst). Doorgaans brengt Apple de nieuwe versie van iOS één of twee weken voordat een nieuwe generatie iPhone in de winkels komt te liggen uit. De nieuwe generatie iPhone ligt vermoedelijk eind september in de winkels.

Compatibiliteit

iOS 12 is naar opgaaf van Apple geschikt voor alle smartphones, tablets en muziekspelers die draaien op een Apple A8 processor of hoger. Naar opgaaf van Apple kan iOS 12 op de volgende toestellen geïnstalleerd worden:

iPhones:

iPads:

iPod Touch:

  • Zesde generatie Apple iPad Touch
  • Zevende generatie Apple iPad TouchLaatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie