Overname Tele2 door T-Mobile veroorzaakt uitstel frequentieveiling

Overname Tele2 door T-Mobile veroorzaakt uitstel frequentieveiling

05-06-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Netwerk


De frequentieveiling van de 700, 1.400 en 2.100 MHz band voor mobiele netwerken, die voor eind 2019 op de agenda stond, wordt waarschijnlijk uitgesteld. Oorzaak is de overname van Tele2 door T-Mobile die zorgt voor een verschuiving in behoeften bij potentiële deelnemers aan de veiling.

T-Mobile en Tele2 maakte begin dit jaar bekend dat zij van plan zijn om hun krachten in Nederland te gaan bundelen. Tele2 is als nieuwkomer afgelopen jaren bevooroordeeld in bijvoorbeeld frequentieveilingen. Door de overname van Tele2 door T-Mobile komen de frequenties die Tele2 in bezit heeft en onder gunstigere voorwaarden heeft weten te bemachtigen in bezit van T-Mobile. T-Mobile heeft daarmee het grootste pakket frequenties van alle Nederlandse mobiele aanbieders.

In 2019 zou een nieuw pakket aan frequenties geveild gaan worden. De nieuwe 700 en 1.400 MHz band zou uitgegeven gaan worden en daarnaast zou ook de al bestaande 2.100 MHz band opnieuw geveild gaan worden. De licenties voor het gebruik van de 2.100 MHz band lopen binnenkort af.

Andere behoefte bij overname Tele2 door T-Mobile

Wanneer de overname van Tele2 door T-Mobile doorgaat, betekent dit dat er in plaats van vier spelers op de Nederlandse markt nog maar drie spelers over zijn. Hierdoor ontstaat ook minder schaarste aan frequentieruimte wat niet alleen van invloed is op de prijs die voor de frequenties betaald gaat worden, maar ook op de hoeveelheid benodigde frequenties beschikbaar gesteld moeten worden.

2019 of 2020?

Het Ministerie van Economische Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat de frequentieveiling waarschijnlijk uitgesteld gaat worden naar 2020 om de uitkomst van de beslissing van de Europese Commissie over de overname van Tele2 door T-Mobile af te wachten en hierop te kunnen inspelen. Eerder werd al de verwachting uitgesproken dat de overname van Tele2 door T-Mobile gevolgen zou kunnen hebben voor de frequentieveiling.

Het Ministerie van Economische Zaken hoopt nog steeds dat de freqentieveiling in 2019 kan plaatsvinden. Het Agentschap Telecom, belast met de daadwerkelijke uitgifte van de frequenties, rekent al op 2020 als datum van de veiling.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie