Verenigde Staten en ZTE sluiten akkoord over opheffen handelsverbod

Verenigde Staten en ZTE sluiten akkoord over opheffen handelsverbod

06-06-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland


De Verenigde Staten gaan het handelsverbod dat geldt voor ZTE op korte termijn opheffen. ZTE moet een boete van 1 miljard dollar betalen en een borg van 400 miljoen dollar voldoen voor het geval ZTE opnieuw in de fout gaat. Het handelverbod werd ingesteld nadat ontdekt werd dat ZTE Amererikaanse producten en technologieën doorverkocht aan Iran en Noord Korea.

Het is voor bedrijven in een groot deel van de wereld verboden om handel te drijven met Iran en Noord Korea. Daarbij wil de Verenigde Staten voorkomen dat producten en technologieën van Amerikaanse bodem in handen komt van Noord Korea en Iran. De Chinese telecomproducent ZTE heeft deze regels volgens de Verenigde Staten overtreden.

ZTE is in grote mate afhankelijk van leveringen van Amerikaanse bedrijven. Omdat ZTE volgens de Verenigde Staten ook leverde aan Noord Korea en Iran zijn via ZTE producten en technologieën van Amerikaanse bodem in deze twee landen terecht gekomen. Daarmee heeft ZTE Amerikaanse- en internationale sancties overtreden.

Onvoldoende maatregelen om herhaling te voorkomen

Omdat ZTE volgens de Verenigde Staten in de afwikkeling van de overtreding niet de juiste stappen heeft gezet om herhaling te voorkomen, stelde de Verenigde Staten in april een handelsverbod met ZTE in. Dit betekende dat Amerikaanse bedrijven niet meer mochten leveren aan ZTE. Omdat ZTE in grote mate afhankelijk is van de Verenigde Staten, betekende dit dat het bedrijf haar activiteiten moest staken en zelfs een faillissement dreigde.

Bij een faillissement van ZTE staan wereldwijd, maar vooral in China, honderdduizenden banen op het spel. Onder druk van de Chinese overheid zijn de Verenigde Staten en ZTE daarom nu alsnog tot een overeenkomst gekomen waarbij het handelsverbod wordt ingetrokken.

Intentie overeenkomst

ZTE moet voor haar overtredingen een boete van 1 miljard dollar betalen. Daar bovenop moet ZTE een borg van 400 miljoen dollar betalen die ZTE moet weerhouden van het opnieuw handelen met Iran en Noord Korea. Vooralsnog gaat het om een intentie overeenkomst. Spoedig moet de definitieve overeenkomst getekend worden, waarop ZTE haar activiteiten kan voortzetten.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie