EU legt tarieven voor internationale telefoongesprekken ook aan banden

EU legt tarieven voor internationale telefoongesprekken ook aan banden

06-06-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Vorig jaar zijn de zogenaamde 'roamingtarieven' afgeschaft, waardoor Europeanen hun mobiele telefoon in alle 28 lidstaten van de Europese Unie kunnen gebruiken tegen dezelfde tarieven als in het eigen land. Het kromme aan de situatie is echter dat bellen vanuit het eigen land naar andere EU landen nog steeds duurder is. De Europese Unie heeft nu een akkoord bereikt waarmee ook deze tarieven aan banden gelegd worden.

Bellen vanuit het eigen land naar één van de 28 andere EU landen mag in de toekomst niet meer dan 19 cent per minuut kosten. Het versturen van een SMS bericht vanuit het eigen land naar een ander EU land mag binnenkort niet meer dan 6 cent per bericht kosten. Dat is de Europese Unie na maandenlange onderhandeling overeengekomen.

Op dit moment bestaat een hele kromme situatie. Europeanen kunnen in heel Europa hun mobiele telefoon gebruiken tegen hun nationale tarieven. Wie een bel-, sms- of databundel heeft kan deze bundel ook gebruiken in andere EU landen.

Bellen en SMS'en vanuit eigen land duurder dan vanuit andere EU landen

Telefoongesprekken en SMS berichten vanuit een ander EU land naar het thuisland en alle andere EU landen worden afgerekend tegen nationale tarieven. Echter: wanneer iemand vanuit het eigen land belt of SMS't naar een ander EU land gelden plots hogere tarieven. Dat is vreemd. Wie met een Nederlandse mobiele telefoon naar Frankrijk wil bellen of SMS'en, is dus feitelijk goedkoper uit door dit telefoongesprek vanuit een ander EU land te voeren dan vanuit het eigen land.

Dankzij de overeenkomst zullen er binnenkort maximale tarieven gaan gelden voor telefoongesprekken en SMS berichten vanuit het eigen land naar andere EU landen. Van afschaffing van de internationale tarieven, zoals dat ook met de roamingtarieven is gebeurd, is dus geen sprake. De vreemde situatie dat telefoongesprekken en SMS berichten vanuit het eigen land naar een ander EU land duurder zijn dan wanneer dezelfde gesprekken of SMS berichten vanuit een ander EU land gevoerd of verstuurd worden, zal dus blijven bestaan. 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie