Pilot met 5G netwerk in Groningen gaat samenwerking met ESA aan

Pilot met 5G netwerk in Groningen gaat samenwerking met ESA aan

12-06-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Netwerk


In noord oost Groningen vindt momenteel een proef met 5G netwerken plaats in een landelijke omgeving. De achterliggende organisatie, 5Groningen, heeft bekend gemaakt dat de pilot wordt uitgebreid met een samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Noord oost Groningen, en dan specifiek het gebied rondom Loppersum, staat al sinds eind 2015 in hetzelfde rijtje als Finland en Zuid Korea. Noord Groningen is namelijk sinds 2015 de eerste rurale proeftuin ter wereld voor 5G netwerken. Vandaag is bekend gemaakt dat 5Groningen en de European Space Agency (ESA) gaan samenwerken. Beide partijen gaan testen hoe 5G en satellietinformatie elkaar kunnen aanvullen en versterken. Een flink aantal pilots van 5Groningen kunnen daardoor nu ook gebruik gaan maken van unieke satellietinformatie als extra functionaliteit bovenop 5G. Daarnaast kunnen bedrijven uit het netwerk van ESA gebruikmaken van testmogelijkheden met 5G in Groningen. 

5Groningen en de ESA richten zich voor een deel op dezelfde gebieden, namelijk op zorg, verkeer, energie, landbouw en leefomgeving. ESA heeft als ruimtevaartorganisatie een groot netwerk van bedrijven uit heel Europa die gespecialiseerd zijn in satellietdiensten. 5Groningen heeft een 5G proeftuin waar ondernemers en kennisinstellingen toepassingen van 5G testen.

De komende maanden wordt gekeken welke pilots binnen 5Groningen kunnen worden aangevuld met satellietinformatie en welke bedrijven uit het ESA-netwerk hieraan worden gekoppeld. Daarnaast worden Europese bedrijven uitgenodigd om ideeën voor nieuwe projecten in te dienen, die gebaseerd zijn op 5G en satellietinformatie.
Win-win voor ESA en 5Groningen

Binnen 5Groningen zijn pilots ontwikkeld die veel baat hebben bij satellietinformatie. Zo kan bij pilots met drones satellietcommunicatie (SatCom) worden ingezet, zodat er altijd contact is met de drones, ook in gebieden waar het reguliere 3G- of 4G-netwerk geen bereik heeft. Binnen een andere pilot op zee kan met behulp van satellietpositionering en navigatie (SatNav) de positie van een schip exact weergegeven worden en realtime de status van de lading worden gemonitord (SatCom). Satellietaardobservatie (SatEO) geeft informatie over bijvoorbeeld weersomstandigheden en de diepte van vaarwegen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie