Apple verbiedt app-ontwikkelaars verzamelde contactgegevens te gebruiken voor andere doeleinden

Apple verbiedt app-ontwikkelaars verzamelde contactgegevens te gebruiken voor andere doeleinden

13-06-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


App ontwikkelaars die apps uitbrengen voor de Apple iPhone mogen eventuele contactgegevens die zij met hun apps verzamelen niet meer gebruiken voor andere (commerciële) doeleinden, zonder expliciete toestemming van gebruikers.

Veel apps vragen toegang tot het telefoonboek van een smartphone. In een aantal gevallen is dit nodig omdat bijvoorbeeld bel- en messaging-apps de contactenlijst nodig hebben om communicatie met familie, vrienden en kennissen mogelijk te maken. Er vindt echter ook veel misbruik van de contactenlijsten plaats.

Apple liet naar aanleiding van het data-schandaal bij Facebook al doorschemeren dat het bedrijf van mening is dat de situatie rondom privacy van mensen volledig uit de hand is gelopen. Daarom neemt Apple zelf ook actie om ervoor te zorgen dat de privacy van gebruikers van Apple producten beter gewaarborgd wordt.

Verbod op misbruik contactgegevens

Sinds twee weken geldt nu een verbod voor app-ontwikkelaars op het misbruiken van verzamelde contactgegevens. Veel apps vragen toestemming tot de contactenlijst op smartphones. Met deze machtigingen kunnen app ontwikkelaars - zonder dat de gebruiker dit weet - de contactenlijst kopiëren en in een eigen centrale database zetten. Deze contactgegevens kunnen in het ergste geval zelfs verkocht worden aan derde partijen, bijvoorbeeld voor tele-marketing.

De aangescherpte regels van Apple schrijven nu voor dat app-ontwikkelaars alleen toegang mogen vragen tot de contactenlijst als dit daadwerkelijk nodig is voor de werking van de app. Daarnaast mogen app-ontwikkelaars contactgegevens niet meer gebruiken voor andere doeleinden, vermits hier expliciete toestemming voor is gevraagd aan de gebruiker van toestellen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10