Afschaffen roamingtarieven zorgt voor 435 procent groei in mobiel dataverkeer

Afschaffen roamingtarieven zorgt voor 435 procent groei in mobiel dataverkeer

15-06-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit , Netwerk


Vandaag is het precies een jaar geleden dat er binnen de Europese Unie een einde is gekomen aan het in rekening brengen van zogenaamde 'roaming tarieven'. De afschaffing van de roamingtarieven heeft ervoor gezorgd dat Europeanen hun telefoon 435 procent vaker zijn gaan gebruiken in andere EU landen dan voorheen.

Voorheen moest een toeslag betaald worden voor het gebruik van een telefoon of smartphone in andere EU landen. Voor het bellen vanuit het buitenland waren internationale tarieven van toepassing en ook het ontvangen van telefoongesprekken kostte geld. Gebruikers die in het buitenland verbleven betaalde feitelijk de kosten voor het telefoongesprek vanaf de grens van hun land tot aan hun telefoon.

Ook SMS berichten en dataverkeer was in het buitenland lange tijd fors duurder dan in Nederland. Hierdoor durfde veel mensen hun telefoon niet of nauwelijks te gebruiken in het buitenland, bang voor een hoge telefoonrekening achteraf.

Dataverkeer in het buitenland met 435 procent gestegen

Precies een jaar geleden zijn deze roamingtarieven binnen de Europese Unie afgeschaft. Dat betekent dat alle Europeanen binnen de Europese Unie hun telefoon tegen dezelfde kosten en voorwaarden kunnen gebruiken in andere EU landen als in eigen land. Dit heeft erin geresulteerd dat Europeanen hun toestel het afgelopen jaar aanzienlijk vaker in het buitenland zijn gaan gebruiken. Volgens de EU is bijvoorbeeld het verbruik van dataverkeer in het buitenland met 435 procent gegroeid.

In Nederland ziet vooral T-Mobile een grote groei in de hoeveelheid dataverkeer de klanten in het buitenland zijn gaan verstoken sinds de afschaffing van de roamingtarieven. Bij T-Mobile is het dataverkeer dat klanten in het buitenland verbruiken met een factor 6 tot 7 gestegen. VodafoneZiggo spreekt over een stijging met een factor 4, wat aansluit bij het Europese cijfer. KPN noemt geen specifieke cijfers, maar geeft ook aan dat er sprake is van 'een veelvoud' in het dataverbruik ten opzichte van de situatie voordat de roaming tarieven afgeschaft werden.

Uitzonderingen in Noorwegen, Zwitserland en Turkije

Toch blijven er nog situaties bestaan waarbij mensen bij thuiskomst alsnog met een onverwacht hoge telefoonrekening geconfronteerd worden. Zo vallen Noorwegen en Zwitserland officieel niet onder de EU regelgeving met betrekking tot roaming. Veel providers bieden overigens wel de mogelijkheid om in deze landen de telefoon te gebruiken zoals thuis, maar sommige providers doen dit niet. Wie naar Noorwegen of Zwitserland gaat doet er dus goed aan om vooraf even te controleren of het gebruik van de telefoon in deze landen extra geld kost.

Verder zijn de roamingtarieven buiten Europa niet afgeschaft. Wie buiten de Europese Unie reist, betaalt meestal hogere bel-, sms- en datatarieven en betaalt daarnaast ook nog steeds ouderwets voor het ontvangen van telefoongesprekken. Turkije is een land dat bij de ene telecomprovider wel onder de Europese Unie wordt geschaard en bij de andere provider niet. Ook voor Turkije geldt dus het advies om vooraf te controleren wat de kosten zijn om daar te mobiel te kunnen bellen, sms'en en mobiel te internetten.

Let op met netwerken op cruiseschepen

Ook moeten mensen die op Cruise vakantie gaan erg uitkijken op cruiseschepen. Veel cruiseschepen hebben een eigen mobiel netwerk. Deze netwerken zijn vaak van Telenor of TIM (Telecom Italia Mobilia). Ook hebben mobiele netwerken op cruiseschepen vaak maritieme netwerknamen. Het wordt ten zeerste afgeraden gebruik te maken van mobiele netwerken op cruiseschepen omdat communicatie uiteindelijk via de sateliet verloopt en derhalve extreem duur is. Wanneer er op cruiseschepen Wi-Fi netwerken zijn, is het verstandiger om de telefoon in vliegtuigmodus te zetten en alleen gebruik te maken van het Wi-Fi netwerk.

Artikel samengesteld i.s.m. NOS
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie