'4-naar-3 fusies zijn slecht voor mobiele consument'

'4-naar-3 fusies zijn slecht voor mobiele consument'

20-06-2018  |  Bart Garvelink  |  Buitenland


De prijzen gaan omhoog zodra het aantal mobiele netwerken teruggaat van vier naar drie. Dat blijkt uit Europees onderzoek. Op de korte tot middellange termijn zijn eindgebruikers slechter af, zelfs als de fusie wordt toegestaan met maatregelen, zoals hulp voor MVNO’s. De situatie is onderzocht in Oostenrijk, Ierland en Duitsland. Tien andere landen zijn gebruikt als vergelijkingsmateriaal. In de drie landen is er bewijs dat de prijzen zijn gestegen, al zijn er ook verschillen.

Het onderzoek is gedaan door Berec, het verbond van de toezichthouders op telecom in de EU. De situatie is onderzocht in Oostenrijk, Ierland en Duitsland, drie landen waar zo'n 4-naar-3 fusie is geweest. Tien andere landen zijn gebruikt als vergelijkingsmateriaal. In de drie landen is er bewijs dat de prijzen zijn gestegen, al zijn er ook verschillen.

In Oostenrijk moest de gefuseerde mobiele operator garanties geven aan MVNO’s om te concurreren. In 2014 en 2015, vlak na de fusie, stegen de tarieven significant. Daarna werden de verschillen kleiner of vielen ze weg. De MVNO’s werden sterker, maar dat heeft dus meer dan drie jaar geduurd, concludeert Berec.

In Duitsland en Ierland zijn er prijsverhogingen te zien, maar leveren die geen eenduidig beeld op. In beide gevallen werd er ruimte gemaakt voor MVNO’s. Het verschil is echter dat die MVNO’s er in Duitsland al waren maar in Ierland niet. Het is daarom moeilijk te bepalen wat deze maatregelen hebben opgeleverd. Het heeft in elk geval niet geleid tot een vierde MNO.

Fusies waarbij de markt teruggaat van vier naar drie zijn dus omstreden. In ons land kan dit onderzoek gevolgen hebben. De Europese Commissie onderzoekt het plan van T-Mobile om Tele2 over te nemen. Vorige week werd al duidelijk dat dat onderzoek meer tijd in beslag gaat nemen. De kritische Europese Commissie neemt de tijd, tot half oktober. 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie