Microsoft laat mensen met foto zoeken naar informatie

Microsoft laat mensen met foto zoeken naar informatie

26-06-2018  |  Martijn Kregting  |  Buitenland


Microsoft wil het met Bing Visual Search gebruikers mogelijk gaan maken om met behulp van beeldmateriaal internet te doorzoeken. Daarmee wil het concern een alternatief lanceren voor AI-toepassing Google Lens. De functie is beschikbaar op alle mobiele Bing-apps.

Google Lens is een functie waarmee de camera in staat is om informatie te geven over wat in beeld wordt gebracht. In 2017 werd Google Lens uitgebracht voor de eigen Google Pixel smartphones. In maart 2018 werd de functie beschikbaar gesteld voor alle Android-toestellen.

De zoekfuncties van Google en Microsoft maken het mogelijk om via het invoeren van een afbeelding allerlei relevante informatie over het onderwerp van de afbeelding te vinden. Met Bing Visual Search kunnen gebruikers ook delen van een foto selecteren en op basis van wat dit toont online te zoeken naar het specifieke onderdeel. Zo kan een kledingstuk dienen als zoekterm waarmee een gebruiker naar een webshop geleid wordt die de kleding aanbiedt.

‘Soms is het bijna onmogelijk om in woorden te beschrijven wat je zoekt,’ zo citeert John Roach verantwoordelijk Microsoft-ontwikkelaar Vince Leung in een blog van Microsoft. Hij gebruikt als voorbeeld een bloem die je in een wei ziet waarvan je de naam niet kent. Als je wil weten of de bloem verkrijgbaar is bij een lokale bloemist, dan is dat nu met een zelfgemaakte foto mogelijk.

Onderscheid tussen honden en katten

De AI-toepassing van Microsoft heeft eerst met behulp van massale hoeveelheden afbeeldingen – zowel gelabeld als gewoon online beschikbare afbeeldingen - geleerd om onderscheid te maken, bijvoorbeeld tussen honden en katten en rozen en madeliefjes. Ook nu Bing Visual Search beschikbaar is, wordt het onderliggende algoritme doorontwikkeld.

Bing Visual Search is momenteel alleen voor Amerikaanse gebruikers gelanceerd in de Bing-app voor Android en iOS. Hij is beschikbaar in de Android-versie van Microsoft Launcher en webbrowser Edge. Op een later moment moet de functionaliteit uitgerold worden in de iOS-versie van Edge en op de website van de zoekmachine.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie