Google geeft live demo van boekingsassistent Duplex

Google geeft live demo van boekingsassistent Duplex

29-06-2018  |  Martijn Kregting  |  Buitenland


Google heeft onlangs een nieuwe live demonstratie gegeven van Google Duplex. Dit is de digitale AI-assistent die met een menselijk klinkende stem geautomatiseerd zaken moet regelen zoals het reserveren van een tafel in een restaurant of een afspraak bij een kapper. Duplex werkt via Google Assistent, de digitale spraakassistent van Google.

Onder meer The Verge was aanwezig bij de demonstratie in een restaurant in Mountain View, de thuisbasis van Google. Daarbij werd hoe het werkt wanneer een restaurant een reservering aanneemt van Google Duplex. De journalisten konden vervolgens zelf een telefoontje aannemen van Duplex.

In de komende weken gaat Google met beperkte gebruikersgroepen de dienst verder uittesten. Dat gaf Nick Fox aan, VP product &  design voor Google Assistant. De uitrol van de proeven gaat geleidelijk, van simpele – zoals het vragen naar openingstijden - naar meer complexe afspraken (zoals de afspraken voor haar knippen).

Stem verder gehumaniseerd

Google had eerder al een demo van Duplex gegeven tijdens de I/O conferentie, maar de stem van de AI-assistent is al verder gehumaniseerd – compleet met onderbrekingen alsof er nagedacht wordt over wat te zeggen. Ook antwoordt Duplex bijvoorbeeld met een bevestigende ‘hmmm’ wanneer de menselijke ontvanger van een gesprek vraagt om even te wachten. Google Duplex kondigt zichzelf wel aan als geautomatiseerd boekings- en reserveringssysteem en geeft meteen aan dat het gesprek opgenomen wordt.

Overigens kan het Duplex-systeem nog niet volledig zelfstandig werken, vertelt product manager Valerie Nygaard in gesprek met The Verge. het systeem heeft nog een 'human fallback': een mens om op terug te vallen als het misgaat. Dat heeft volgens Nygaard twee redenen. Allereerst handelen mensen de telefoongesprekken af die mislopen door misverstanden tussen de ontvanger en het AI-systeem. Ten tweede zorgen ze er voor dat de transcripties van de gesprekken worden gebruikt door de AI-algoritmes van Google, die moeten leren van de gemaakte 'fouten' om hiermee het product gaandeweg te verbeteren.

Voorlopig alleen in VS

Waar Google Assistent dit jaar nog in Nederland actief zal worden, blijft Duplex voorlopig beperkt tot de VS. Ook hier kan de assistent nog niet naar elke staat uitgerold worden. Zo heeft Texas nog geen toestemming gegeven. Binnen de VS moet de AI-assistent in ieder geval al in staat zijn om een grote diversiteit aan accenten en dialecten te begrijpen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie