ZTE krijgt van Amerika weer 4 weken lucht

ZTE krijgt van Amerika weer 4 weken lucht

04-07-2018  |  admin  |  Buitenland


De Amerikaanse regering geeft ZTE weer een beetje lucht. De geplaagde Chinese telecomgigant mag sinds 2 juli weer een aantal zakelijke diensten leveren in de VS. Deze speciale toestemming is geldig tot 1 augustus. Er is nog geen uitzicht op een definitieve regeling, omdat het Witte Huis het oneens is met het Congres.

De uitzondering zorgt ervoor dat een aantal Amerikaanse klanten van ZTE kunnen blijven draaien, omdat ze voor een deel van hun business afhankelijk zijn van apparatuur van ZTE. Het is niet precies bekend om wat voor soort bedrijven het gaat, maar Amerika heeft nog behoorlijk wat kleinere regionale mobiele operators, naast de grote spelers.

Een deel van die kleintjes, vooral op het platteland en kleine steden, heeft ZTE in hun netwerk zitten. Zonder speciale toestemming zouden die mobiele netwerken dus ook niet meer kunnen draaien.

Handelsblokkade sinds april

De Amerikaanse overheid heeft in april ZTE in feite platgelegd met een exportverbod. ZTE heeft een aantal jaar geleden apparatuur geleverd aan Iran. Dat is zeer tegen de zin van de Amerikaanse regering die sancties tegen Iran heeft ingesteld.

ZTE mag van de Amerikaanse regering zeven jaar lang geen Amerikaanse technologie gebruiken, met inbegrip van chips en softwarelicenties. Als die blokkade blijft bestaan, houdt ZTE op te bestaan. ZTE heeft in mei alle fabrieken gesloten en de werknemers naar huis gestuurd. 

Washington oneens over oplossing

In juni werd er nog een akkoord gesloten tussen ZTE en het Amerikaanse ministerie van Handel. ZTE beloofde een zware boete te betalen die kan oplopen tot 1,4 miljard euro en om een hele groep managers aan de kant te schuiven. De Amerikaanse president wil een oplossing voor ZTE, maar heeft het Congres tegenover zich.

Het Congres wil met eigen wetgeving een deal voor ZTE blokkeren. Belangrijke leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden willen dat ZTE zwaar wordt gestraft, omdat ze denken dat China erop uit is om Amerikaanse technologie te kopiëren en daarmee zelf te gaan concurreren. 

ZTE is daarmee ook speelbal geworden in de hoger oplopende spanning tussen de VS en China, met dreiging van een handelsoorlog.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie