Xiaomi haalt 2,6 mld euro op met beursgang

Xiaomi haalt 2,6 mld euro op met beursgang

06-07-2018  |  Martijn Kregting  |  Buitenland


De Chinese smartphoneproducent Xiaomi heeft HKD 24 miljard (2,6 miljard euro) binnengehaald via zijn beursintroductie in Hong Kong. In totaal bracht het Chinese bedrijf 108.98 aandelen naar de beurs in Hong Kong. Volgens Xiaomi overtrof de vraag naar de aandelen de verwachtingen met bijna factor tien. Het bedrijf had de aandelen geprijsd op 17 HKD, de onderkant van het aangegeven bereik van HKD 17-22. De handel in het aandeel begint op 9 juli in Hong Kong.

Beleggers in de IPO zijn de op China gerichte beleggingsfirma Hillhouse Capital Group, die ongeveer USD 600 miljoen investeerde, beleggingsmaatschappij Capital Group met ongeveer USD 500 miljoen en George Soros. Goldman Sachs, Morgan Stanley en CLSA begeleiden de beursgang. Qualcomm en China Mobile waren als investeerder al bekend.

Xiaomi bevestigde dat een aantal grote aandeelhouders belangen in het aanbod verwierf. Er is onder meer een belang van 0,21 procent voor China Mobile en 0,21 procent voor Qualcomm, evenals soortgelijke inzetten voor een aantal beleggingsfondsen. De zogenaamde hoeksteeninvesteerders mogen de komende zes maanden hun aandelen niet verhandelen.

Xiaomi liet eerder al weten dat het ongeveer 30 procent van de opbrengsten zal besteden aan R&D voor kernactiviteiten zoals smartphones, smart-tv's, laptops, AI-luidsprekers en slimme routers. Ook 30 procent gaat naar nieuws op het gebied van IoT- en lifestyleproducten en mobiele internetdiensten, waaronder AI. 30 procent wordt gestoken in internationale expansie. De resterende 10 procent wordt toegevoegd aan het algemene werkkapitaal.

Xiaomi in EU top 4

Het Chinese Xiaomi had in mei volgens marktonderzoeker Kantar met een aandeel van 4,4 procent in de smartphone-verkopen een vierde plek gerealiseerd in de vijf grootste EU-landen, vooral dankzij een betere afzet in Spanje en Italië. Volgens Kantar helpen lokale partnerovereenkomsten met belangrijke afzetkanalen zoals retailketens Media Markt, Media World en Carrefour Xiaomi bij de snelle groei in West-Europa. 

Xiaomi heeft ook in mei bekend gemaakt dat het bedrijf een distributie overeenkomst heeft gesloten waardoor toestellen beter op de Europese markt verkrijgbaar zullen worden. In Nederland zullen toestellen van Xiaomi onder andere in winkels van Kruidvat komen te liggen. Wanneer, is nog niet bekend. Officieel zijn toestellen van Xiaomi nog niet in Nederland verkrijgbaar, al is er wel grijze import.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10