Belgische overheid koopt analystools social media in

Belgische overheid koopt analystools social media in

09-07-2018  |  Maarten van Vliet  |  Buitenland


Belgische inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben een nieuwe tool ingekocht voor het analyseren van sociale media. Dat schrijft althans De Standaard deze week. Volgens de publicatie zal niet alleen de Belgische Staatsveiligheid van de software gebruik gaan maken, maar ook de militaire inlichtingendienst Adiv en de Federale Politie.

De Standaard schrijft dat de software twee jaar geleden is besteld door de Belgische overheid naar aanleiding van terroristische aanslagen in Brussel. Met de analysetools kunnen veiligheidsdiensten potentiële online dreigingen op bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Twitter snel en eenvoudig identificeren. Naar verluidt zou er ook een Nederlandse leverancier bij het project zijn betrokken, al is onbekend welke. Het project zou een budget hebben van EUR 20 miljoen. 

Ook voor Dark Web

"In essentie doet dit programma hetzelfde als wat onze mensen handmatig doen: het verkeer op sociale media filteren en daaruit informatie halen. Nu kan dit geautomatiseerd en op grote schaal", zegt een woordvoerder van de Belgische overheid tegen De Standaard. Behalve voor het doorzoeken van het ‘gewone’ internet kan de tool ook worden gebruikt voor de analyse van het ‘deep web’ en het ‘dark web’.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10