Defensie haalt sport-apps offline na tonen gevoelige data

Defensie haalt sport-apps offline na tonen gevoelige data

09-07-2018  |  Maarten van Vliet  |  Achtergrond


Het is relatief eenvoudig om via de fitness-app van het Finse bedrijf Pol de locaties van kwetsbare objecten te achterhalen. Met de app kan tevens de persoonlijke gegevens van militairen, geheim agenten en medewerkers van locaties waar kernwapens liggen opgeslagen, worden achterhaald. Dat blijkt uit onderzoek van De Correspondent en onderzoeksgroep Bellingcat.

In totaal traceerden De Correspondent en Bellingcat 460 individuen met 69 verschillende nationaliteiten en kwamen tot de ontdekking dat het achterhalen van gevoelige data een fluitje van een cent was met de Polar-app. Bij een steekproef onder honderden militairen en medewerkers van inlichtingendiensten was in 90 procent van de gevallen binnen enkele minuten de identiteit en het woonadres te achterhalen.

Defensie grijpt in, maakt fitness- en sport-apps onklaar op diensttelefoons

In reactie op de onthulling van De Correspondent en Bellingcat heeft het ministerie van Defensie het gebruik van sport- en fitnessapps op diensttelefoons tijdelijk onmogelijk gemaakt. Volgens verantwoordelijk minister Ank Bijleveld besteedt Defensie voortdurend aandacht aan verhoging van het beveiligingsbewustzijn.

"Defensiemedewerkers worden ook regelmatig gewezen op de risico’s van het delen van persoonsgegevens waarbij een relatie met Defensie is te leggen." Ze stelt dat nieuwe technieken en apparatuur continu moeten worden beoordeeld op risico's. Het gebruik van sociale media en slimme apparaten is immers wijd verspreid en diep geworteld. "Informatiedeling hoort bij de hedendaagse maatschappij. Voorkomen moet worden dat dit risico's oplevert voor militairen, hun gezin en lopende operaties. Bewustzijn en collegiale controle zijn van essentieel belang om er voor te zorgen dat deze risico’s worden beperkt."

Defensie begint een langdurige en stelselmatige bewustwordingscampagne die medewerkers attendeert op de mogelijke risico’s van het gebruik van sociale media. Verder wordt dringend geadviseerd om locatiegegevens op Defensie telefoons standaard uit te zetten en alleen tijdelijk aan te zetten als dit noodzakelijk is.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10