WhatsApp krijgt binnenkort phishing- en malware filter

WhatsApp krijgt binnenkort phishing- en malware filter

10-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Messaging


WhatsApp is wereldwijd de meest gebruikte messaging-app. Dat maakt de app ook tot een interessant medium voor kwaadwillenden om gebruikers van WhatsApp om de tuin te leiden met berichten die verwijzen naar phishing-sites of sites met malware. Uit de jongste bèta versie van WhatsApp blijkt dat WhatsApp bezig is om dit probleem aan te pakken.

In de nieuwste bèta versie van WhatsApp zijn verwijzingen gevonden naar een nieuwe functie genaamd 'Suspicious Link Detection' (verdachte link detectie), zo meldt WABinfo. Deze functie gaat gebruikers van WhatsApp waarschuwen voor links in WhatsApp berichten die mogelijk schadelijk kunnen zijn.

Het komt regelmatig voor dat WhatsApp door kwaadwillenden wordt misbruikt om berichten te versturen met daarin links naar websites met daarop malware of websites met phishing doeleinden. Gebruikers die op de link klikken en naar deze websites gaan, lopen de kans dat hun toestel wordt besmet met malware of dat zij door een phishing site worden verleid inloggegevens te verstrekken voor bijvoorbeeld mail, social media accounts of zelfs internet bankieren.

Linkfilter

Op basis van het wereldwijde berichtenverkeer via WhatsApp maakt WhatsApp momenteel een filter die verdachte links herkent en gebruikers hiervoor actief gaat waarschuwen. Wanneer een gebruiker van WhatsApp een verdachte link ontvangt, wordt deze al direct aangegeven als 'verdacht'. Wanneer de gebruiker van WhatsApp toch op de link klikt, verschijnt een tweede waarschuwing dat het doorklikken op de link potentieel gevaarlijk is.

De nieuwe functie zit vooralsnog alleen in de bèta versie van WhatsApp verstopt en lijkt nog niet actief te zijn. Doorgaans worden nieuwe functies en instellingen die aan de bèta versie van WhatsApp worden toegevoegd na een testperiode van enkele weken uiteindelijk toegevoegd aan de officiële versie van WhatsApp. De verwachting is dan ook dat de nieuwe instelling binnen enkele weken beschikbaar zal gaan komen voor alle gebruikers van de Android versie van WhatsApp.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10