Apple brengt iOS 11.4.1 uit met extra USB beveiliging

Apple brengt iOS 11.4.1 uit met extra USB beveiliging

10-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


In de strijd tegen het kraken en ontgrendelen van iPhones door overheden, opsporings- en inlichtingendiensten, heeft Apple eerder dan verwacht een extra USB beveiliging uitgebracht. De beveiliging zit in de iOS 11.4.1 update die nu enkele uren beschikbaar is.

Apple heeft iOS 11.4.1 uitgebracht. In deze nieuwe versie van het iOS besturingssysteem is een nieuwe functie verwerkt waarmee altijd een pincode ingevoerd moet worden om een iPhone te ontgrendelen zodra deze via een USB kabel aan een computer wordt gekoppeld. De maatregel moet voorkomen dat iPhones door onbevoegden gekraakt kunnen worden.

Apple neemt een opmerkelijke maatregel om de gegevens van gebruikers op iPhones nog beter te beschermen. In iOS 11.4.1 wordt de nieuwe functie 'usb-accessoires' geactiveerd die ervoor zorgt dat er altijd een pincode ingevoerd moet worden of een gezichts- of vingerafdrukscan gedaan moet worden om een iPhone te ontgrendelen op het moment dat deze aan een computer wordt gekoppeld.

Wanneer een iPhone minder dan een uur geleden nog door de gebruiker zelf is ontgrendeld, wordt de pincode, gezichts- of vingerafdrukscan niet gevraagd, maar als de laatste ontgrendeling langer dan een uur geleden is, zal de iPhone wel om de pincode vragen.

Maatregel tegen overheden, opsporings- en inlichtingendiensten

Hoewel Apple ontkent dat het bedrijf met de maatregel politie, recherche, opsporings- en inlichtingendiensten wil tegenwerken, lijkt de maatregel vooral ingegeven te zijn vanuit het feit dat in veel landen overheidsdiensten iPhones in beslag nemen en met geavanceerde hack-software kraken om toegang te krijgen tot alle gegevens die op het toetel opgeslagen staan. Door de maatregel is er een extra barrière wat het kraken van iPhones moeilijker zou moeten maken.

Eerder beschikbaar dan verwacht

De usb-accessoires-functie is eerder dan verwacht beschikbaar gekomen voor zogenaamde 'iDevices' (iPhones, iPads en iPod Touch muziekspelers red.). Het is al langer bekend dat Apple aan de functie werkte, maar eerder werd nog de verwachting uitgesproken dat de functie pas onderdeel van iOS 12 zou zijn. iOS 12 wordt in september door Apple uitgebracht.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10