'Europese Commissie maakt volgende week hoogte megaboete voor Google bekend'

'Europese Commissie maakt volgende week hoogte megaboete voor Google bekend'

11-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


De Europese Commissie zal volgens ingewijden volgende week uitspraak gaan doen over de boete die Google al geruime tijd boven het hoofd hangt. De boete kan in het uiterste geval oplopen tot ruim 9 miljard euro. Google krijgt waarschijnlijk een boete opgelegd voor machtsmisbruik met het Android besturingssysteem.

De Europese Commissie doet al ruim twee jaar onderzoek naar vermeend machtsmisbruik door Google met haar Android besturingssysteem. In april 2016 kwam de Europese Commissie met haar officiële beschuldiging aan het adres van Google voor machtsmisbruik.

Misbruik machtspositie

Het Android besturingssysteem draait op dit moment al op meer dan 85 procent van alle smartphones wereldwijd. Bronnen melden aan The Wall Street Journal dat de Europese Commissie volgende week de strafmaatregel tegen Google bekend zal maken. Google hangt een miljardenboete boven het hoofd.

De Europese Commissie heeft naar verluidt meer dan voldoende gronden om aan te nemen dat Google misbruik maakt van haar dominante positie met het Android besturingssysteem en zichzelf voortrekt en daarmee concurrenten benadeelt. Aangezien concurrentiebelemmering bij wet verboden is, kan Google een boete opgelegd krijgen die tot 10 procent van haar jaaromzet bedraagt. In het geval van Google gaat dat om circa 9,3 miljard euro.

Fabrikanten van Android smartphones krijgen van Google financiële prikkels om de 'Play Services' mee te leveren op smartphones. Alleen fabrikanten die kiezen voor deze 'Play Services' krijgen ook de beschikking over bijvoorbeeld de Google Play Store, de applicatiewinkel voor het Android besturingssysteem.

Google trekt eigen diensten voor

De Play Services omvatten echter ongekend veel diensten waaronder de 'verplichting' om de Google zoekmachine als standaard zoekmachine in te stellen. Daarmee trekt Google ondertussen bij meer dan 85 procent van alle smartphones haar zoekmachine voor op die van concurrenten. Ook veel andere apps die onderdeel zijn van het Play Services pakket trekken diensten van Google voor en benadelen concurrenten, aldus de Europese Commissie.

De Europese Commissie oordeelde eerder al dat een stevige boete op zijn plaats is omdat de concurrentie belemmerende praktijken feitelijk al in 2011 zijn gestart en vandaag de dag nog steeds voortduren. Naast de boete zal de Europese Commissie Google dus ook gaan verplichten haar praktijken aan te passen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie