Verbod op handel met Chinese telecomfabrikant ZTE wordt definitief opgeheven

Verbod op handel met Chinese telecomfabrikant ZTE wordt definitief opgeheven

12-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland


De Verenigde Staten gaan het handelsverbod dat geldt voor ZTE opheffen zodra ZTE een borg van 400 miljoen dollar heeft gestort. ZTE moet de borg van 400 miljoen dollar voldoen voor het geval ZTE opnieuw in de fout gaat. Het handelverbod werd in april ingesteld nadat ontdekt werd dat ZTE Amererikaanse producten en technologieën doorverkocht aan Iran en Noord Korea.

Het is voor bedrijven in een groot deel van de wereld verboden om handel te drijven met Iran en Noord Korea. Daarbij wil de Verenigde Staten voorkomen dat producten en technologieën van Amerikaanse bodem in handen komt van Noord Korea en Iran. De Chinese telecomproducent ZTE heeft deze regels volgens de Verenigde Staten overtreden.

ZTE is in grote mate afhankelijk van leveringen van Amerikaanse bedrijven. Omdat ZTE volgens de Verenigde Staten ook leverde aan Noord Korea en Iran zijn via ZTE producten en technologieën van Amerikaanse bodem in deze twee landen terecht gekomen. Daarmee heeft ZTE volgens de Verenigde Staten Amerikaanse- en internationale sancties overtreden.

Onvoldoende maatregelen om herhaling te voorkomen

Omdat ZTE volgens de Verenigde Staten in de afwikkeling van de overtreding niet de juiste stappen heeft gezet om herhaling te voorkomen, stelde de Verenigde Staten in april een handelsverbod met ZTE in. Dit betekende dat Amerikaanse bedrijven niet meer mochten leveren aan ZTE. Omdat ZTE in grote mate afhankelijk is van de Verenigde Staten, betekende dit dat het bedrijf haar activiteiten moest staken en zelfs een faillissement dreigde.

Bij een faillissement van ZTE staan wereldwijd, maar vooral in China, honderdduizenden banen op het spel. Het Amerikaanse Ministerie van Economische Zaken meldt nu dat het handelsverbod tegen ZTE wordt opgeheven zodra ZTE een borg van 400 miljoen dollar heeft voldaan.

Forse boete

ZTE moet voor haar overtredingen een boete van 1 miljard dollar betalen. Daar bovenop moet ZTE een borg van 400 miljoen dollar betalen die ZTE moet weerhouden van het opnieuw handelen met Iran en Noord Korea. Verder moet ZTE wijzigingen doorvoeren in de top van het bedrijf en mensen die betrokken zijn geweest bij handelsactiviteiten met Noord Korea en Iran de laan uit sturen. Dat alles moet voorkomen dat ZTE in de toekomst opnieuw in de fout zou gaan.

In Nederland is ZTE geen hele bekende speler. Toch maken Nederlanders ongemerkt al gebruik van veel producten die van ZTE afkomstig zijn. Veel TV ontvangers en internet modems die in Nederland worden gebruikt zijn afkomstig van ZTE. Ook worden diverse smartphones die in Nederland onder andere merknamen worden verkocht in werkelijkheid door ZTE geproduceerd.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10