'Slimme fietsslot KPN en VVN komt later dit jaar alsnog op de markt'

17-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Het vorig jaar aangekondigde slimme fietsslot van KPN en Veilig Verkeer Nederland (VVN), zou eigenlijk voor eind 2017 op de markt komen, maar is uiteindelijk nooit verschenen. Uit navraag van Telecompaper blijkt dat het slimme fietsslot met bijna een jaar vertraging later dit jaar alsnog op de markt moet gaan verschijnen.

In 2015 zijn 441 kinderen gewond geraakt en 21 kinderen overleden als gevolg van een ongeluk met de fiets in het verkeer. Eén op de vijf ongelukken wordt veroorzaakt door het gebruik van de telefoon of smartphone tijdens het fietsen. Nadat eerder Samsung samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) al een project was gestart om kinderen middels Virtual Reality bewuster te maken van de gevaren in het verkeer in combinatie met het gebruik van een smartphone, kondigde KPN en Veilig Verkeer Nederland vorig jaar juni een 'slim fietsslot' aan.

Dit fietsslot zou voor eind 2017 op de markt moeeten komen, maar is tot op heden nog niet verschenen. Uit navraag van Telecompaper blijkt dat het slimme fietsslot nog steeds in ontwikkeling is en later dit jaar alsnog op de markt moet verschijnen.

KPN en Veilig Verkeer Nederland ontwikkelen slim fietsslot voor kinderfietsen
KPN en Veilig Verkeer Nederland ontwikkelen slim fietsslot voor kinderfietsen

Het slimme fietsslot moet in de loop van dit jaar alsnog op de markt komen en gaat waarschijnlijk rond de 100 euro kosten. Het fietsslot staat in verbinding met het KPN netwerk en kan middels een speciale app op een smartphone vergrendeld en ontgrendeld worden. Voor het slimme fietsslot is dus geen sleutel nodig. Op het moment dat het fietsslot via de app wordt ontgrendeld, wordt bel-, sms- en mobiel internetverkeer op de smartphone geblokkeerd. 112 blijft overigens wel bereikbaar. Dit moet ervoor zorgen dat een kind zijn of haar smartphone niet meer op de fiets gebruikt en de volledige aandacht bij het verkeer kan houden.

Zodra het kind zijn bestemming heeft bereikt kan de fiets weer middels de app op slot gezet worden. Hierna wordt de blokkade op het bel-, sms- en dataverkeer weer opgeheven en kan de smartphone weer volledig gebruikt worden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie