Europese Commissie legt Google recordboete van 4,34 miljard euro op

Europese Commissie legt Google recordboete van 4,34 miljard euro op

18-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Google heeft zojuist van de Europese Commissie een record boete van 4,34 miljard euro opgelegd gekregen voor concurrentieverstorend gedrag met het Android besturingssysteem. Daarnaast moet Google het concurrentieverstorende gedrag binnen 90 dagen staken.

De Europese Commissie heeft ruim twee jaar onderzoek gedaan naar machtsmisbruik en concurrentieverstorend gedrag door Google met haar Android besturingssysteem. In april 2016 kwam de Europese Commissie met haar officiële beschuldiging aan het adres van Google voor machtsmisbruik. Zojuist heeft de Europese Commissie haar oordeel bekend gemaakt.

Volgens de Europese Commissie maakt Google misbruik van haar machtspositie met het Android besturingssysteem en benadeelt hiermee consumenten en concurrenten. Om die reden heeft Google een boete van 4,34 miljard euro opgelegd gekregen, de helft van de boete die de Europese Commissie had kunnen opleggen. Google moet binnen 90 dagen stoppen met het concurrentieverstorende gedrag, anders wordt de boete verhoogt met 5 procent van de dagomzet van Google voor iedere dag dat de overtredingen voortduren.

Misbruik machtspositie

Het Android besturingssysteem draait op dit moment al op meer dan 85 procent van alle smartphones wereldwijd, waarmee Google een zeer dominante positie heeft. Het bedrijf trekt zichzelf voor en benadeelt daarmee concurrenten.

Fabrikanten van Android smartphones krijgen van Google financiële prikkels om de 'Play Services' mee te leveren op smartphones. Alleen fabrikanten die kiezen voor deze 'Play Services' krijgen ook de beschikking over bijvoorbeeld de Google Play Store, de applicatiewinkel voor het Android besturingssysteem.

Google trekt eigen diensten voor

De Play Services omvatten echter ongekend veel diensten waaronder de 'verplichting' om de Google zoekmachine als standaard zoekmachine in te stellen. Daarmee trekt Google ondertussen bij meer dan 85 procent van alle smartphones haar zoekmachine voor op die van concurrenten. Ook veel andere apps die onderdeel zijn van het Play Services pakket trekken diensten van Google voor en benadelen concurrenten, aldus de Europese Commissie.

De Europese Commissie oordeelde eerder al dat een stevige boete op zijn plaats is omdat de concurrentie belemmerende praktijken feitelijk al in 2011 zijn gestart en vandaag de dag nog steeds voortduren. Naast de boete verplicht de Europese Commissie Google dus ook om haar praktijken binnen 90 dagen aan te passen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie