Providers activeren mobiele netwerken op Noord/Zuidlijn in Amsterdan

Providers activeren mobiele netwerken op Noord/Zuidlijn in Amsterdan

20-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Netwerk


Dit weekend wordt in Amsterdam de Noord/Zuidlijn geopend, een nieuwe metrolijn waaraan al jaren wordt gewerkt. Vandaag hebben de vier Nederlandse providers de antenne-installaties in de tunnels en op de stations van de nieuwe metrolijn geactiveerd.

KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hebben de nieuwe metrolijn voorzien van mobiele dekking middels een voor Nederland nieuwe technologie. Er worden zogenaamde 'leaky cables' ingezet. In de huidige metrotunnels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is dermate veel ruimte dat aan het begin en einde van ieder tunneldeel tussen ieder station een antenne volstaat om de tunnel van mobiele dekking te voorzien. In de nieuwe noord/zuidlijn is dit niet mogelijk aangezien het om geboorde tunnels gaat met een kleinere diameter van de tunnelbuizen. De metrostellen die door de tunnel rijden zouden het signaal te veel blokkeren.

Leaky cables

Vanuit de mijnbouwindustrie is een oplossing voor dit probleem gevonden middels zogenaamde 'leaky cables'. Daarbij wordt de tunnelwand voorzien van een coaxkabel die fungeren als antennes. In de kabels zijn bewust gaatjes gemaakt die ervoor zorgen dat het signaal in de kabel naar buiten kan en het signaal van buiten de kabel de kabel in kan. Omdat door deze techniek veel signaalverlies optreedt, moeten op diverse punten signaalversterkers geplaatst worden in de tunnel. De betreffende infrastructuur is door providers zelf aangelegd in de tunnels van de noord/zuidlijn.

De mobiele netwerken in de tunnels en op de stations van de nieuwe Noord/Zuidlijn zijn vandaag geactiveerd, waarmee over het hele tracé gebruik gemaakt kan worden van telefoons en smartphones. Dankzij de inspanningen van de Nederlandse providers is over het hele Noord/Zuidlijn traject dekking van 2G, 3G en 4G netwerken. De komende weken wordt het netwerk in de tunnels en op de stations extra gemonitord op problemen en storingen. Daarnaast wordt gekeken of de netwerken geen verstoringen veroorzaken op andere netwerken.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie