België maakt ruimte voor vierde mobiele aanbieder

België maakt ruimte voor vierde mobiele aanbieder

25-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Diensten , Netwerk


Bij de volgende grote frequentieveiling in België, die in 2019 zal plaatsvinden, wordt ruimte gemaakt voor een vierde mobiele aanbieder. België telt al sinds jaar en dag drie mobiele aanbieders, waardoor Belgen naar verluidt te veel betalen voor mobiele diensten.

Tijdens de volgende frequentieveiling in 2019 is er in België ruimte voor vier mobiele aanbieders. Daarover heeft de Belgische regering overeenstemming bereikt. Eerder concludeerde de Belgische telecom toezichthouder BIPT al dat het toevoegen van een vierde speler zou leiden tot meer concurrentie en een betere prijsontwikkeling voor consumenten. Als voorbeeld is hiervoor ook naar de Nederlandse markt gekeken.

Nederland telde sinds 2012 ook vier mobiele aanbieders. Doordat Tele2 is toegetreden, ontstond er in Nederland fellere concurrentie wat lagere prijzen en grotere databundels met zich mee heeft gebracht. Tele2 gaat mogelijk verdwijnen aangezien T-Mobile haar concurrent wil gaan overnemen. Die overname kan alleen doorgaan als de Europese Commissie goedkeuring geeft voor de overname.

De Belgische markt wordt al sinds jaar en dag beheerst door drie spelers: Proximus, Orange en Base/Telenet. In 2011 heeft België al een poging gedaan een vierde speler toe te laten treden door een nieuw pakket 3G frequenties ter beschikking te stellen. In 2012 bleek dat geen enkele partij interesse had in dit pakket frequenties. Destijds werden Telenet en Voo gezien als potentiële toetreders. Telenet is uiteindelijk actief geworden op de Belgische mobiele markt nadat het bedrijf de activiteiten van Base heeft overgenomen van het Nederlandse KPN.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie