Chinese toezichthouder verbiedt overname NXP door Qualcomm

Chinese toezichthouder verbiedt overname NXP door Qualcomm

26-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Toestellen


De miljardenovername van de Nederlandse chipfabrikant NXP door het Amerikaanse Qualcomm gaat niet door. De Chinese toezichthouders hebben de overname geblokkeerd.

Chip- en processorfabrikant Qualcomm, één van de grootste producenten van bijvoorbeeld smartphone processoren, bracht al in 2016 een bod uit op NXP. Lange tijd is gesteggeld over de overnameprijs die activistische aandeelhouders te laag vonden.

Uiteindelijk werd een akkoord bereikt over de overnameprijs, maar vertraagde een overnamepoging van Broadcom de overname van NXP door Qualcomm. Broadcom probeerde Qualcomm over te nemen, maar omdat Broadcom statutair niet in de Verenigde Staten gevestigd is, blokkeerde president Trump de overname.

Staatsveiligheid en handelsoorlog

Met de overname van Qualcomm zou de Amerikaanse staatsveiligheid in het geding zijn omdat Qualcomm ook levert aan het Amerikaanse leger. Kennis en technologie zou daardoor in buitenlandse handen kunnen vallen.

Ondertussen is onder aanvoering van president Trump tussen de Verenigde Staten en nagenoeg de hele wereld een handelsoorlog opgelaaid. Hoge importheffingen moeten de Amerikaanse economie beschermen tegen het overspoelen van het land met producten tegen dumpprijzen. China is hier het grootste slachtoffer van. Vermoed wordt dat het verbod van de Chinese authoriteiten op de overname van NXP door Qualcomm een vergeldingsactie is op de oplaaiende handelsooorlog.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie