Samsung ziet omzet dalen door matige vraag naar Galaxy S9

Samsung ziet omzet dalen door matige vraag naar Galaxy S9

31-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Samsung heeft met de presentatie van haar kwartaalcijfers over het tweede kwartaal schoorvoetend moeten toegeven dat de verkoop van de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ tegenvallen. De tegenvallende resultaten zijn terug te zien in de gedaalde omzet.

Investeerders zullen zich nog niet echt zorgen maken, want Samsung heeft in het tweede kwartaal 6 procent meer winst gemaakt ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017, maar uit de omzet van Samsung is zichtbaar dat er toch een paar dingen niet helemaal goed zijn gegaan afgelopen kwartaal.

De omzet van Samsung is in het tweede kwartaal van 2018 gedaald met 4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. Samsung wijt de daling vooral aan een lagere vraag naar OLED beeldschermen en stevige concurrentie op de smartphone markt. Samsung communiceert al jaren geen verkoopcijfers meer over haar smartphone divisie. Opmerkelijk is ook dat Samsung tot op heden geen updates heeft gedeeld over 'hoe goed' de nieuwe Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ verkopen. Doorgaans deelt Samsung deze cijfers wel als er records worden gebroken.

Samsung Galaxy S9 en S9+ niet vernieuwend genoeg

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ werden in februari door Samsung gepresenteerd en kregen direct al de kritiek te verwerken dat ze weinig verneiuwend waren ten opzichte van de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+. Het prijsverschil tussen de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S9 is zo groot en de technische verschillen tussen beide toestellen dermate klein dat het voor consumenten veel interessanter is om een Galaxy S8 te kopen dan een Galaxy S9.

Doordat Samsung zich er dit jaar 'gemakkelijk' vanaf heeft gemaakt met een evolutionaire Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+, hebben vooral Chinese concurrenten een inhaalslag kunnen maken. Het enige echt revolutionaire toestel dat tot nu toe dit jaar is uitgebracht is bijvoorbeeld de Huawei P20 Pro. Samsung bevestigt zelf ook last te hebben van concurrentie vanuit China. 

Huawei streeft naar marktleiderschap

Huawei heeft zich tot doel gesteld binnen 2 tot 3 jaar het marktleiderschap van Samsung over te gaan nemen en tot nu toe lijkt Huawei op de goede weg te zijn dit te gaan realiseren.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers meldde Samsung dat het bedrijf ook in de toekomst concurrerend wil blijven door met nieuwe technologieën te gaan komen en nieuwe 'formfactors' voor smartphones te gaan introduceren (smartphones met een buigbaar beeldscherm? red.).

Samsung ziet Galaxy Note 9 als reddende engel

Daarnaast heeft Samsung de introductie van de Samsung Galaxy Note 9 iets naar voren getrokken en wil deze naar eigen zeggen tegen een redelijke prijs gaan verkopen. Overigens belooft de Galaxy Note 9 circa 50 euro duurder te gaan worden dan de oorspronkelijke introductieprijs van de Samsung Galaxy Note 8 en belooft ook de Galaxy Note 9 weer evolutionair en weinig vernieuwend te zijn ten opzichte van de Galaxy Note 8. Ook wat betreft de Galaxy Note serie belooft het voor consumenten dus vooral interessant te gaan worden een oudere Galaxy Note 8 aan te gaan schaffen omdat de Galaxy Note 8 ondertussen behoorlijk in prijs is gedaald en het prijsverschil tussen de Galaxy Note 8 en de Galaxy Note 9 niet in verhouding zal staan ten opzichte van de 'verbeteringen' in de Galaxy Note 9.

Overigens heeft ook Samsung dit probleem al gesignaleerd en is begonnen met het sneller uitfaseren van oudere smartphones. Op die manier hoopt Samsung dat consumenten kiezen voor een actueler (en duurder) model. Waar Samsung echter geen invloed op heeft is op de manier waarop de concurrentie Samsung bevecht.

Samsung moet er hard tegenaan

Huawei zit qua prijsniveau nog steeds onder de toestellen van Samsung en toestellen van Huawei worden een steeds beter alternatief. Daarnaast heeft ook Huawei aangegeven te werken aan smartphones met een nieuwe formfactor met buigbare beeldschermen. Kortom: Samsung gaat het nog zwaar krijgen de komende jaren. 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie