'Google brengt Android P uit op 20 augustus'

'Google brengt Android P uit op 20 augustus'

03-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


De aankomende nieuwe Android versie, momenteel nog steeds bekend onder haar werknaam 'Android P', verschijnt volgens tech-insider Evan Blass op 20 augustus.

Al sinds maart is bekend dat Google onder de werknaam 'Android P' werkt aan een nieuwe Android versie en opvolger voor het huidige Android 8.0 Oreo. Bekend is dat de nieuwe versie van Android als versienummer 9.0 zal gaan krijgen, maar de naam van de nieuwe Android versie is tot op heden nog niet bepaald.

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde tech-insider Evan Blass zal Android P op 20 augustus door Google worden vrijgegeven. De datum klinkt logisch, aangezien Google vorig jaar op 21 augustus de hudige Android versie Android 8.0 Oreo vrijgaf.

In de aanloop naar de komst van de nieuwste Android versie heeft Google vorige week de laatste zogenaamde 'Developer Preview' vrijgegeven. Alle deelnemers aan het Android Beta Program zullen deze nieuwste testversie van Android P in de komende dagen gaan ontvangen.

Google noemt Developer Preview 4 de zogenaamde 'release candidate' voor Android P. Dat betekent dat wanneer er geen grote bugs en problemen meer worden aangetroffen in deze testversie, de uiteindelijke versie van Android P nagenoeg geheel gebaseerd zal zijn op deze laatste testversie. Verwacht wordt dat Google de definitieve versie van Android P medio augustus zal gaan uitbrengen.

Naamgeving

Het is nog steeds niet bekend wat de naam van de nieuwe Android versie gaat worden. Wat vaststaat is dat de naam van de nieuwe Android versie zal beginnen met de letter P en dat Google de naam van een zoete lekkernij zal gebruiken. Het is namelijk al sinds de komst van Android in 2007 de traditie om iedere écht nieuwe Android versie een naam te geven van een zoete lekkernij, waarbij iedere keer een opvolgende letter uit het alfabet wordt gebruikt. Al in februarui werd gesuggereerd dat Pistachio Ice Cream de nieuwe naam van Android zou gaan worden. Naast Pistachio doen ook namen als 'Pepermint' en 'Pineapple Cake' de ronde.

Nieuwe functies en mogelijkheden

Waar de focus bij eerdere Android versies vooral lag op het toevoegen van nieuwe functionaliteiten en ondersteuningen, wordt met Android P vooral ingezet op de verbetering van de gebruikservaring van Android.

Eén van de nieuwe functies in Android P is de nieuwe manier van bedienen. In de volgende Android versie gaan de drie navigatietoetsen onderin het beeldscherm verdwijnen en worden vervangen door één centrale navigatietoets. Afhankelijk van de veegbeweging die over deze toets gemaakt wordt, kunnen alle opties die nu met drie toetsen toegankelijk zijn gebruikt worden. Net als Apple eerder al deed bij de iPhone X, kunnen vanaf Android P toestellen met Android dus ook met gebaren bediend gaan worden.

Op dit moment hebben Android toestellen een navigatietoets waarmee een overzicht van recent gebruikte apps geopend kan worden, de zogenaamde 'taskmanager'. Gebruikers kunnen deze in Android P oproepen door de vinger op de centrale toets te leggen en vervolgens tot halverwege het beeldscherm te vegen. In het venster dat verschijnt zal ook een overzicht worden getoond van favoriete apps, die Android zelf samenstelt op basis van gebruik. Verder is ook een zoekbalk beschikbaar van Google. Het menu met alle apps is bereikbaar wanneer gebruikers in Android P vanaf de centrale menutoets helemaal naar boven in het scherm vegen.

App gebruik bijhouden en beperken in Dashboard

Android P zal verder voorzien gaan worden van de nieuwe functie 'Dashboard'. In deze functie gaat Android bijhouden hoe vaak en hoe lang gebruikers bepaalde apps gebruiken. Deze functie is vooral handig voor ouders met kinderen. In Dashboard kan namelijk ingesteld worden hoe lang bepaalde apps gebruikt mogen worden per dag. Zo kan bijvoorbeeld een beperking ingesteld worden op het spelen van games of het kijken naar Youtube video's. Wanneer de ingestelde tijd is verstreken, sluit de app zich af en kan deze niet meer opgestart worden. De app wordt op dat moment als grijs icoontje weergegeven in het menu.

Niet storen functie uitgebreid en slimmer gemaakt

De 'Niet storen' functie zit al geruime tijd in Android maar wordt in Android P verder uitgebreid. Eén van de slimme toevoegingen is dat de 'Niet storen' functie automatisch zal inschakelen op het moment dat een telefoon omgedraaid met het beedscherm op tafel gelegd wordt. Meestal doen mensen dit automatisch op het moment dat zij in vergadering zitten of met iemand in gesprek zijn.

In de 'Niet storen' modus worden alle geluiden gedempt en zal het toestel ook niet trillen bij binnenkomende oproepen, berichten of notificaties. Het toestel zal alleen melding geven van binnenkomende telefoongesprekken van personen waarvoor een uitzondering is ingesteld.

De 'Niet storen' functie is daarnaast uitgebreid met een onderscheid tussen zakelijke- en privé apps. Gebruikers kunnen instellen welke apps in privé tijd notificaties mogen sturen en welke apps onder werktijd. Zo kan voorkomen worden dat gebruikers onder werktijd gestoord worden met privé aangelegenheden, of in vrije tijd met werk gerelateerde zaken.

Wind down functie

Veel mensen ervaren slaapproblemen door smartphone gebruik. Het blauwe licht dat beeldschermen van smartphones uitstralen verminderd de aanmaak van het natuurlijk hormoon Melatonine, waardoor mensen moeilijker in slaap kunnen vallen. Al enige tijd is voor de meeste toestellen een 'blauw licht filter' beschikbaar, die de kleurtoon van het beeldscherm aanpast en het uitstralen van blauw licht verminderd.

Als aanvulling hierop beschikt Android P over de nieuwe 'Wind down' functie. In deze optie kunnen gebruikers instellen hoe laat zij naar bed willen gaan. Een half uur voordat de 'bedtijd' aanbreekt, wordt de helderheid van het beeldscherm gelijdelijk verminderd en het blauw licht filter steeds intensiever geactiveerd. Uiteindelijk zal het beeldscherm helemaal zwart-wit worden, wat het teken is dat mensen hun bed op moeten gaan zoeken. 

Inzet kunstmatige intelligentie

In navolging van diverse smartphone fabrikanten gaat ook Google kunstmatige intelligentie verwerken in Android om ervoor te zorgen dat de smartphone zich zo goed mogelijk kan aanpassen en afstellen op de gebruiker. Doordat bekend is welke apps veel worden gebruikt en welke niet, zorgt kunstmatige intelligentie ervoor dat de meest gebruikte apps ook snel kunnen opstarten en alle benodigde resources krijgen.

Apps die niet vaak gebruikt worden krijgen een lager prioriteit en worden ook sneller afgesloten om energie te besparen. Ook past Android P de schermhelderheid aan op de persoonlijke voorkeuren van gebruikers om op die manier energie te kunnen besparen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie