Nederlandstalige Google Assistant voor het eind van de dag beschikbaar voor iedereen

Nederlandstalige Google Assistant voor het eind van de dag beschikbaar voor iedereen

03-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Diensten


Google is vorige week begonnen met de uitrol van Google Assistant in het Nederlands. Google heeft zojuist bekend gemaakt dat de uitrol vandaag zal worden afgerond en dat daarmee iedereen voor het einde van de dag toegang zal hebben tot Google Assistant in het Nederlands.

Het was al geruime tijid bekend dat Google werkte aan Nederlandse taalondersteuning voor haar spraakassistent. Google Assistant, de digitale spraakassistent van Google en tegenhanger voor onder andere Siri van Apple, Cortana van Microsoft, Bixby van Samsung en Echo van Amazon, spreekt sinds vorige week ook Nederlands. Sinds vorige week is Google namelijk bezig met de gefaseerde uitrol van de Nederlandstalige versie van Google Assistant.

Op dit moment heeft nog lang niet iedereen toegang tot Google Assistant. Daar komt vandaag verandering in, zo beloofd Google woordvoerder Richard Finge op Twitter.  Voor het einde van vandaag heeft iedereen toegang tot Google Assistant. Google Assistant werkt op alle Android smartphones die draaien op Android 6.0 of hoger.

Ook voor iPhone

Google Assistant in het Nederlands is vanaf vandaag ook beschikbaar voor de Apple iPhone. De update die hiervoor uitgebracht moest worden is vanaf vandaag beschikbaar in de Apple App Store, waarmee ook de iPhone versie Nederlands zal gaan praten.

Later dit jaar zal Google Assistant in het Nederland ook op andere apparaten, zoals bijvoorbeeld de Google Home speaker, Android TV's en Android Auto, beschikbaar gaan komen.

Actions in veel Nederlandse apps

Google Assistant is een slimme spraakassistent waaraan gesproken vragen gesteld of opdrachten gegeven kunnen worden. Gebruikers kunnen Google Assistant vragen om bijvoorbeeld een notitie te maken, een afspraak te noteren in de agenda, het weersbericht voor te lezen, apps te openen of muziek af te gaan spelen.

Veel Nederlandse app-ontwikkelaars hebben in de afgelopen maanden hun apps al geschikt gemaakt voor Google Assistant. Hierdoor kunnen via Google Assistant bijvoorbeeld recepten opgevraagd worden in de Appie-app van Albert Heijn of cadeauideeën gevraagd worden in de Bol.com app. Ook veel andere grote Nederlandse apps hebben afgelopen maanden zogenaamde 'Actions' ontwikkeld voor Google Assistant. Deze zullen in de komende dagen tot weken beschikbaar gaan komen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

15-10-2018
CAT B35
01-10-2018
Sony Xperia XZ3