Wereldwijde tabletmarkt krimpt met ruim 13 procent

Wereldwijde tabletmarkt krimpt met ruim 13 procent

06-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Er worden steeds minder tablets verkocht. In het tweede kwartaal van 2018 zijn wereldwijd 33 miljoen tablets verkocht, tegenover 38,2 miljoen een jaar eerder. Alleen Apple en Huawei wisten een groei te realiseren in deze krimpende markt.

De afzet van tablets is in één jaar tijd met 13,5 procent gedaald, zo blijkt uit cijfers van IDC. In deze krimpende markt weten Apple en Huawei verrassend genoeg groei te realiseren.

Apple verkocht in het tweede kwartaal van 2018 zo'n 100.000 iPads meer dan in hetzelfde kwartaal in 2017. Dit heeft Apple waarschijnlijk te danken aan haar relatief gunstig geprijsde Apple iPad 9.7 (2018), een budgetmodel onder de iPads.

Ook Huawei wist groei te realiseren. Huawei verkocht 300.000 tablets meer dan een jaar eerder. Bij Huawei wordt de groei vooral gestuwd door de bredere beschikbaarheid van haar tablets. Huawei brengt haar tablets in steeds meer landen uit.

Samsung verkoopt 1 miljoen tablets minder

Samsung zag op haar beurt haar afzet van tablets met 1 miljoen stuks kelderen. Er gingen van Samsung in het tweede kwartaal wereldwijd zo'n 5 miljoen tablets over de toonbank, zo schat IDC.

De top drie van grootste tabletfabrikanten wordt aangevoerd door Apple met een marktaandeel van 34,9 procent. Samsung staat nog op de tweede plaats met een marktaandeel van 15,1 procent. Net als op de smartphonemarkt is Huawei ook op de tabletmarkt aan de stoelpoten van Samsung aan het zagen. Huawei heeft een wereldwijd marktaaldeel van 10,3 procent en heeft daarmee het gat met Samsung met bijna vier procentpunten kleiner gemaakt ten opzichte van vorig jaar.

Huawei bezig aan flinke inhaalrace

De cijfers laten goed zien dat Samsung in een steeds benardere positie komt. Op de smartphonemarkt is Huawei ondertussen al de tweede grootste speler ter wereld en is Huawei op weg om Samsung als marktleider in te halen. Op de tabletmarkt zal het niet lang duren voordat Huawei concurrent Samsung van de tweede plek gaat stoten.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie