Google geeft Android 9.0 Pie vrij

Google geeft Android 9.0 Pie vrij

07-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Na maanden van geruchten heeft Google nu eindelijk de nieuwste Android versie vrijgegeven. De nieuwe Android versie heeft het versienummer en de naam 'Android 9.0 Pie' gekregen en is nu beschikbaar voor de Google Pixel smartphones. Diverse high-end smartphones van andere fabrikanten ontvangen waarschijnlijk voor het eind van dit jaar een update naar Android 9.0 Pie.

Na maanden van voorbereiden en testen is gisteren avond de nieuwste Android versie door Google vrijgegeven. De nieuwe Android versie heeft als versienummer '9.0' gekregen en als naam 'Pie'. Android 9.0 Pie is direct beschikbaar voor gebruikers van de Google Pixel smartphones. In samenwerking met grote smartphone fabrikanten wil Google ervoor zorgen dat Android 9.0 Pie voor het eind van dit jaar als update beschikbaar is voor bestaande smartphones van onder andere Sony, Nokia (HMD Global) en OnePlus.

Nieuwe functies en mogelijkheden

Waar de focus bij eerdere Android versies vooral lag op het toevoegen van nieuwe functionaliteiten en ondersteuningen, wordt met Android 9.0 Pie vooral ingezet op de verbetering van de gebruikservaring van Android.

Eén van de nieuwe functies in Android 9.0 Pie is de nieuwe manier van bedienen. In deze nieuwe Android versie zijn de drie navigatietoetsen onderin het beeldscherm verdwenen en worden vervangen door één centrale navigatietoets. Afhankelijk van de veegbeweging die over deze toets gemaakt wordt, kunnen alle opties die nu met drie toetsen toegankelijk zijn gebruikt worden. Net als Apple eerder al deed bij de iPhone X, kunnen vanaf Android 9.0 Pie toestellen met Android dus ook met gebaren bediend gaan worden.

Op dit moment hebben Android toestellen een navigatietoets waarmee een overzicht van recent gebruikte apps geopend kan worden, de zogenaamde 'taskmanager'. Gebruikers kunnen deze in Android 9.0 Pie oproepen door de vinger op de centrale toets te leggen en vervolgens tot halverwege het beeldscherm te vegen. In het venster dat verschijnt zal ook een overzicht worden getoond van favoriete apps, die Android zelf samenstelt op basis van gebruik. Verder is ook een zoekbalk beschikbaar van Google. Het menu met alle apps is bereikbaar wanneer gebruikers in Android 9.0 Pie vanaf de centrale menutoets helemaal naar boven in het scherm vegen.

App gebruik bijhouden en beperken in Dashboard

Android 9.0 Pie is verder voorzien van de nieuwe functie 'Dashboard'. In deze functie gaat Android bijhouden hoe vaak en hoe lang gebruikers bepaalde apps gebruiken. Deze functie is vooral handig voor ouders met kinderen. In Dashboard kan namelijk ingesteld worden hoe lang bepaalde apps gebruikt mogen worden per dag. Zo kan bijvoorbeeld een beperking ingesteld worden op het spelen van games of het kijken naar Youtube video's. Wanneer de ingestelde tijd is verstreken, sluit de app zich af en kan deze niet meer opgestart worden. De app wordt op dat moment als grijs icoontje weergegeven in het menu.

Niet storen functie uitgebreid en slimmer gemaakt

De 'Niet storen' functie zit al geruime tijd in Android maar wordt in Android 9.0 Pie verder uitgebreid. Eén van de slimme toevoegingen is dat de 'Niet storen' functie automatisch zal inschakelen op het moment dat een telefoon omgedraaid met het beedscherm op tafel gelegd wordt. Meestal doen mensen dit automatisch op het moment dat zij in vergadering zitten of met iemand in gesprek zijn.

In de 'Niet storen' modus worden alle geluiden gedempt en zal het toestel ook niet trillen bij binnenkomende oproepen, berichten of notificaties. Het toestel zal alleen melding geven van binnenkomende telefoongesprekken van personen waarvoor een uitzondering is ingesteld.

De 'Niet storen' functie is daarnaast uitgebreid met een onderscheid tussen zakelijke- en privé apps. Gebruikers kunnen instellen welke apps in privé tijd notificaties mogen sturen en welke apps onder werktijd. Zo kan voorkomen worden dat gebruikers onder werktijd gestoord worden met privé aangelegenheden, of in vrije tijd met werk gerelateerde zaken.

Wind down functie

Veel mensen ervaren slaapproblemen door smartphone gebruik. Het blauwe licht dat beeldschermen van smartphones uitstralen verminderd de aanmaak van het natuurlijk hormoon Melatonine, waardoor mensen moeilijker in slaap kunnen vallen. Al enige tijd is voor de meeste toestellen een 'blauw licht filter' beschikbaar, die de kleurtoon van het beeldscherm aanpast en het uitstralen van blauw licht verminderd.

Als aanvulling hierop beschikt Android 9.0 Pie over de nieuwe 'Wind down' functie. In deze optie kunnen gebruikers instellen hoe laat zij naar bed willen gaan. Een half uur voordat de 'bedtijd' aanbreekt, wordt de helderheid van het beeldscherm gelijdelijk verminderd en het blauw licht filter steeds intensiever geactiveerd. Uiteindelijk zal het beeldscherm helemaal zwart-wit worden, wat het teken is dat mensen hun bed op moeten gaan zoeken.

Inzet kunstmatige intelligentie

In navolging van diverse smartphone fabrikanten gaat ook Google kunstmatige intelligentie verwerken in Android om ervoor te zorgen dat de smartphone zich zo goed mogelijk kan aanpassen en afstellen op de gebruiker. Doordat bekend is welke apps veel worden gebruikt en welke niet, zorgt kunstmatige intelligentie ervoor dat de meest gebruikte apps ook snel kunnen opstarten en alle benodigde resources krijgen.

Apps die niet vaak gebruikt worden krijgen een lager prioriteit en worden ook sneller afgesloten om energie te besparen. Ook past Android 9.0 Pie de schermhelderheid aan op de persoonlijke voorkeuren van gebruikers om op die manier energie te kunnen besparen.

App slices

Een andere nieuwe functie in Android 9.0 Pie is 'App Slices'. Dit is vooral voor ontwikkelaars een interessante functie, want met Slices wordt het mogelijk om delen van apps in andere apps te tonen. Een goed voorbeeld daarvan is de al bestaande samenwerking tussen Spotify en Waze, waarbij Spotify in Waze wordt getoond. Slices maken meer van dit soort samenwerkingen mogelijk. Zo zou bijvoorbeeld een nieuws-app belangrijke gebeurtenissen op de kaart in Google Maps kunnen tonen, waarmee gebruikers op kaartniveau kunnen ontdekken wat er in de wereld gebeurt.

Ondersteuning voor notches en dubbele camera's

Geheel in lijn met de ontwikkeling van smartphones beschikt Android 9.0 Pie nu standaard over ondersteuning voor notches (uitsparingen in het beeldscherm) en dubbele camera's. Tot op heden moesten fabrikanten hier zelf aanpassingen voor doen in het Android besturingssysteem. Google heeft het maximum aantal uitsparingen in beeldschermen op twee vastgesteld. De uitsparingen mogen alleen aan de boven- en onderzijde van het beeldscherm zitten en als er met twee uitsparingen wordt gewerkt, moet de ene uitsparing aan de bovenzijde zitten en de andere uitsparing aan de onderzijde van het beeldscherm.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie