EU overweegt verplichting universele opladers

EU overweegt verplichting universele opladers

07-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


De Europese Commissie gaat onderzoeken of het noodzakelijk is om fabrikanten van smartphones te verplichten universele opladers mee te leveren bij smartphones.

De discussie over universele opladers is opnieuw opgelaaid. De Europese Commissie onderzoekt of nieuwe acties nodig zijn om smartphone fabrikanten te bewegen universele opladers bij telefoons mee te leveren. Uiteindelijk zou de consument de keuze moeten krijgen of hij wel- of geen oplader bij een nieuwe telefoon wil hebben. Op die manier zou op jaarbasis 51.000 ton aan elektronisch afval voorkomen kunnen worden, zo meldt Reuters.

EU lidstaten moesten eigenlijk al in 2016 wetgeving invoeren die het meeleveren van een universele oplader verplicht stelde. De wetgeving was echter al voor invoering achterhaald omdat gekozen was voor de Micro USB standaard. Vandaag de dag worden steeds meer smartphones opgeladen met de nieuwere USB type C standaard.

Laders bij Android toestellen meestal uitwisselbaar

Bij de meeste Android smartphones zijn opladers uitwisselbaar, maar vooral Apple blijft tegendraads met haar eigen Lighting standaard. In het verleden was het overigens nog veel erger. Tot aan grofweg 2009 had iedere fabrikant zijn eigen type oplader en waren opladers dus niet uitwisselbaar.

Een nieuw gevaar schuilt vooral in snelle oplaadtechnieken. Iedere fabrikant heeft vandaag de dag wel zijn eigen snelle oplaadtechniek waar de oplader ook op is aangepast. Hierdoor is het niet altijd verstandig om een oplader van de ene fabrikant te gebruiken voor een toestel van een andere fabrikant, of resulteert het opladen van een toestel met een lader van een andere fabrikant dat het heel lang duurt voordat de smartphone is opgeladen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie