Amerikaanse defensie legt gebruik van GPS- en fitnesstrackers aan banden

Amerikaanse defensie legt gebruik van GPS- en fitnesstrackers aan banden

07-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Medewerkers bij de Amerikaanse strijdkrachten mogen in bepaalde gebieden geen gebruik meer maken van GPS- of fitnesstrackers, danwel apps die in staat zijn om GPS data te verzamelen. Dit moet voorkomen dat locaties van de Amerikaanse strijdkrachten in verkeerde handen kunnen komen.

Begin dit jaar werd de Amerikaanse defensie in verlegenheid gebracht doordat locaties van geheime bases werden onthuld middels openbare data van de sport- en fitness-app Strava. Strava had een zogenaamde 'heatmap' gemaakt met locaties waarop de app vaak wordt gebruikt. Op deze heatmap waren activiteiten zichtbaar op locaties waar volgens de beschikbare kaarten helemaal geen bebouwing of menselijke activiteiten zouden zijn. Het bleek te gaan om geheime bases.

Om te voorkomen dat de locatie van geheime objecten of militaire missies uitlekken, heeft het Pentagon de Amerikaanse defensie verboden om op geheime plekken of tijdens missies gebruik te maken van GPS, sport- en fitnesstrackers. Ook apps die gebruik maken van GPS en deze data synchroniseren met online accounts mogen niet meer gebruikt worden. Vaak is deze data namelijk openbaar toegankelijk.

Ook wanneer data beveiligd wordt opgeslagen, bestaat de kans dat hackers toegang tot de data kunnen krijgen. Op die manier kunnen millitaire missies in gevaar komen, aldus het Pentagon.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie