'Apple iPhone luistert wel maar doet niet aan afluisteren'

'Apple iPhone luistert wel maar doet niet aan afluisteren'

08-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Amerikaanse politici zijn bang dat Apple, Google en andere bedrijven met een slimme spraakassistent gebruikers 'afluisteren'. Voor de werking van de spraakassistent is de microfoon van bijvoorbeeld smartphones namelijk permanent geactiveerd. In een reactie heeft Apple laten weten dat er van afluisteren geen sprake is.

Slimme spraakassistenten zoals Google Assistant, Siri van Apple, Alexa van Amazon en Echo van Microsoft kunnen door een gebruiker met hun stem geactiveerd worden. Hiervoor moet een activatie commando gegeven worden zoals 'OK Google' of 'Hey Siri'. Zodra de smartphone of slimme speaker dit commando hoort, wordt de spraakassistent geactiveerd.

Dit betekent wel dat de microfoon op smartphones en op slimme speakers permanent geactiveerd is. Feitelijk zijn smartphones en slimme speakers daarmee in staat om dus permanent te registreren wat er in een bepaalde ruimte gezegd wordt. Amerikaanse politici maakte zich zorgen hierover en hebben onder andere Apple en Google om opheldering gevraagd of er sprake is van 'afluisteren'.

Wel luisteren, niet afluisteren

Apple heeft per brief gereageerd op de vragen en stelt dat iPhones wel 'luisteren' maar dat er geen opnames worden gemaakt. Er is dus geen sprake van 'afluisteren' volgens Apple. Het bedrijf stelt daarnaast zeer strikt te controleren op apps die al dan niet ongevraagd de microfoon gebruiken. Zodra een app de microfoon gebruikt, krijgt de gebruiker hiervan een melding. Apps kunnen dus niet ongevraagd en ongemerkt audio opnames maken volgens Apple.

Ook Google is gevraagd om een reactie. Vooralsnog is niet bekend of Google ook al heeft gereageerd op de vragen van Amerikaanse politici.

Via: Reuters
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie