Invoeren wettelijk verbod op smartphonegebruik voor fietsers kost meer tijd

Invoeren wettelijk verbod op smartphonegebruik voor fietsers kost meer tijd

08-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen werkt al sinds 2017 aan een wetsvoorstel om het gebruik van smartphones op de fiets te verbieden. Het wetsvoorstel is nog steeds in de maak, waarmee de eerder geplande invoering in 2019 mogelijk niet gehaald gaat worden.

Al sinds 2016 wordt gewerkt aan een wetsvoorstel die uiteindelijk het gebruik van smartphones op de fiets moet gaan verbieden. Er moet net als voor automobilisten een verbod gaan komen op het gebruik van telefoons en smartphones tijdens verkeersdeelname om het aantal ongevallen terug te dringen.

De Telegraaf meldt op basis van uitspraken van de woordvoerder van verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen dat er nog steeds aan het wetsvoorstel wordt gewerkt. Eerder was nog het doel om de wetgeving in 2019 in te voeren, maar aangezien het wetsvoorstel nog niet is ingediend, wordt de kans steeds kleiner dat 2019 ook daadwerkelijk gehaald gaat worden.

Wetgeving kost tijd

In een reactie geeft de woordvoerder van Minister van Nieuwenhuizen aan dat het samenstellen en indienen van een wetsvoorstel veel tijd kost. Oorspronkelijk was het plan om het wetsvoorstel dit jaar in te dienen zodat het in 2019 in werking kon treden.

Jaarlijks komen in Nederland zo'n 185 mensen om het leven en raken ruim 21.000 mensen gewond door een ongeluk op de fiets. Hoewel het aantal dodelijke fiets ongelukken al jaren gelijk is, stijgt het aantal gewonden. Een deel van deze ongelukken is te wijten aan smartphone gebruik op de fiets.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie