Onderzoekers slagen erin berichtenverkeer in WhatsApp te manipuleren

Onderzoekers slagen erin berichtenverkeer in WhatsApp te manipuleren

10-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Messaging


Beveiligingsonderzoekers van Checkpoint zijn erin geslaagd berichtenverkeer die via WhatsApp wordt verzonden te manipuleren. Hierdoor verschijnen verzonden berichten op een hele andere manier bij iemand anders op hun toestel dan dat ze oorspronkelijk zijn verzonden. De beveiligingsonderzoekers waarschuwen voor de impact van de kwetsbaarheid.

Beveiligingsonderzoekers van Checkpoint hebben een manier ontdekt waarbij communicatie tussen een persoon en een WhatsApp groep of een persoon met een ander persoon gemanipuleerd kan worden. De manier waarop deze manipulatie plaats kan vinden is niet openbaar gemaakt, maar door de manipulatie verschijnen berichten op een andere manier bij de ontvanger, dan dat ze door de verzender zijn verzonden.

De beveiligingsonderzoekers hebben hun bevindingen gedeeld met WhatsApp om de kwetsbaarheid opgelost te kunnen krijgen. Volgens de beveiligingsonderzoekers schuilt er namelijk een behoorlijk risico en gevaar in deze kwetsbaarheid.

Gemanipuleerd bewijs

WhatsApp communicatie wordt steeds vaker als bewijs aangevoerd in rechtszaken, bijvoorbeeld om onschuld of juist schuld te bewijzen. Ook in zakelijke situaties wordt WhatsApp steeds vaker gebruikt als communicatie kanaal. Als daarbij communicatie gemanipuleerd kan worden, kan dit grote gevolgen hebben voor deelnemers van het gesprek.

Door de kwetsbaarheid kunnen kwaadwillenden communicatie zo aanpassen dat de communicatie in eigen voordeel getuigd. Deze manipulatiemogelijkheden hebben grote gevolgen voor het aanvoeren van WhatsApp communicatie als bewijs in bijvoorbeeld rechtszaken of onderzoeken.

WhatsApp ziet nog geen groot gevaar

WhatsApp lijkt de kwetsbaarheid nog niet al te grote prioriteit te geven en geeft aan niet te kunnen controleren of communicatie op dezelfde manier bij de ontvanger wordt weergegeven als dat deze door de verzender is verzonden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie