Google mogelijk in overtreding met verzamelen locatiegegevens van gebruikers

Google mogelijk in overtreding met verzamelen locatiegegevens van gebruikers

14-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Toestellen


Google zit volgens Jonathan Mayer van de Princeton University fout met de manier waarop het bedrijf locatiegegevens verzameld en verwerkt. Het uitschakelen van de locatievoorziening op smartphones suggereert dat Google een locatiegegevens meer verzameld, maar dit blijkt toch anders te liggen.

Iedere gebruiker van een Android smartphone stuurt bewust- of onbewust locatiegegevens naar Google. Gebruikers van Android smartphones kunnen in Google Maps een tijdlijn zien met hun locatiegeschiedenis. Op die manier kunnen gebruikers exact zien op welke dag zij zijn geweest.

Gebruikers van Android smartphones kunnen het verzamelen van locatiegegevens voor de tijdlijn uitschakelen. Veel gebruikers denken dat Google hiermee geen locatiegegevens meer bijhoudt. Uit onderzoek van persbureau AP blijkt echter dat Google dan nog steeds locatiegegevens verzamelt en verwerkt.

Opvragen locatiegegevens door apps en webbrowser

Naast locatiegeschiedenis, kunnen apps en de webbrowser ook locatiegegevens verzamelen. Dit kan zelfs wanneer de GPS ontvanger is uitgeschakeld. In dat geval wordt de locatie van de gebruiker bij benadering bepaald (in stedelijke omgevingen tot op circa 300 meter nauwkeurig) op basis van mobiele netwerken. Willen gebruikers deze locatiegegevens uitschakelen, dan moeten zij in hun Google account in de privacy instellingen de instellingen voor web- en appactiviteit aanpassen.

Volgens onderzoeker Jonathan Mayer van de Princeton University zit Google hoe dan ook fout met deze manier van werken. Doordat locatiegegevens op twee locaties uitgeschakeld moeten worden, wordt een schijnbeeld gecreerd aan gebruikers dat wanneer zij de locatievoorziening uitschakelen geen locatiegegevens meer delen met Google.

De makkelijkst uitschakelbare optie is de meest onschuldige optie

Het uitschakelen van de tijdlijn-optie is nog relatief simpel. Hoewel deze optie het meest zichtbaar is voor gebruikers, is deze juist het meest onschuldig. Het is vooral de locatievoorziening bij app- en webgebruik waarbij de privacy van de gebruiker daadwerkelijk in het geding kan zijn. Deze data wordt door Google bijvoorbeeld gebruikt voor gerichte advertenties.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie