Opnames maken van telefoongesprekken niet meer mogelijk in Android 9.0 Pie

Opnames maken van telefoongesprekken niet meer mogelijk in Android 9.0 Pie

21-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


In de nieuwste Android versie, Android 9.0 Pie, blijkt het niet meer mogelijk te zijn om gebruik te maken van zogenaamde 'call recorders' waarmee opnames gemaakt kunnen worden van telefoongesprekken.

Ontwikkelaars van apps waarmee telefoongesprekken opgenomen kunnen worden melden dat hun apps niet meer zullen werken onder Android 9.0 Pie. Google lijkt de ondersteuning en permissies om telefoongesprekken te kunnen opnemen vanuit een app in Android 9.0 Pie uitgeschakeld en verwijderd te hebben.

Al in de aanloop naar de release van Android 9.0 Pie meldde ontwikkelaars aan Google al dat call recording apps niet meer werkte. Dit is destijds als bug gerapporteerd, maar ook in de definitieve versie van Android 9.0 Pie is het 'probleem' niet opgelost. Het lijkt derhalve om een bewuste actie te gaan.

Gespreksopnames kunnen handig of noodzakelijk zijn

Apps waarmee telefoongesprekken opgenomen kunnen worden kunnen nuttig zijn, bijvoorbeeld om bewijs te hebben dat een gesprek heeft plaatsgevonden of om de inhoud van een gesprek op een later moment terug te kunnen luisteren. In diverse landen is het echter bij wet verboden om telefoongesprekken op te nemen, zelfs als zowel de beller als de ontvanger van een telefoongesprek op de hoogte is dat het telefoongesprek wordt opgenomen.

Verder zijn er sinds het privacy schandaal rondom Facebook ook zorgen over apps die wellicht stiekem telefoongesprekken opnemen. Om deze zorgen geheel weg te nemen lijkt Google de stap genomen te hebben om de opnamemogelijkheden geheel te verwijderen uit Android 9.0 Pie.

Ondersteuning keert niet meer terug

Google heeft aangegeven dat de functionaliteit om telefoongesprekken op te kunnen nemen waarschijnlijk niet meer zal terugkeren. Dat betekent dat het voor gebruikers van smartphones met Android 9.0 Pie (en hoger) niet meer mogelijk zal zijn om call recording apps te gebruiken. Wie alsnog opnames wil kunnen maken van telefoongesprekken, kan dit alleen doen door de smartphone te rooten. Dit heeft echter nadelige gevolgen voor de garantie op de smartphone.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie