'WhatsApp neemt extra maatregelen tegen nep berichten in India'

'WhatsApp neemt extra maatregelen tegen nep berichten in India'

22-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Messaging


WhatsApp gaat in India aanvullende maatregelen nemen in de strijd tegen de verspreiding van nep nieuws en nep berichten. Regelmatig leiden massaal doorgestuurde berichten in India tot protesten, rellen of zelfs moordpartijen.

Nergens ter wereld worden meer berichten doorgestuurd dan in India. De laatste tijd doen veel berichten de ronde waarin foto's worden gedeeld van personen die zich volgens de berichten schuldig gemaakt zouden hebben aan kinderhandel of kindermisbruik. Al een aantal keer heeft dit geleid tot een massale lynchpartij waarbij de persoon die in de berichten genoemd werd, vermoord is. In de meeste gevallen ging het echter om nep-nieuws.

Om dit soort problemen te voorkomen, besloot WhatsApp in juli om de doorstuurmogelijkheden van berichten aan banden te leggen. WhatsApp geeft niet alleen duidelijker aan dat een bericht is doorgestuurd, maar gaat ook beperkingen invoeren. Zo is er sinds juli een limiet op het aantal berichten dat per dag doorgestuurd kan worden. Verder kunnen foto's en video's niet zomaar doorgestuurd worden. Daarnaast komt er ook een limiet op het aantal personen of groepen waarnaar een bericht doorgestuurd kan worden.

De genomen maatregelen lijken echter nog niet voldoende effect te hebben. In een overleg tussen WhatsApp CEO Chris Daniels en de Indiase minister van ICT Ravi Shankar Prasad, zou Daniels gisteren toegezegd hebben dat er aanvullende maatregelen genomen zullen gaan worden om de problemen in India aan te pakken. Om wat voor maatregelen het gaat is nog niet bekend.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie