Waarom is het ene mobieltje wel bereikbaar tijdens een stroomstoring en de andere niet?

Waarom is het ene mobieltje wel bereikbaar tijdens een stroomstoring en de andere niet?

24-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Netwerk


Gisteren werd de regio Midden Brabant opgeschrikt door een gigantische stroomstoring. In de regio viel de elektriciteit uit door problemen in meerdere transformatoren in het hoogspanningsnetwerk. Delen van mobiele netwerken gingen door de stroomstoring ook onderuit.

Het was gisteren voor veel mensen in Midden Brabant (de regio met een straal van circa 20-25 kilometer rondom Tilburg) een rare gewaarwording. Plots viel overal de stroom uit. Ruim 130.000 huishoudens zaten één tot twee uur zonder stroom. Het was één van de grootste stroomstoringen van de afgelopen tijd.

Wie op zijn mobieltje ging checken wat er aan de hand was kwam tot de conclusie dat de één nog wel gebruik kon maken van zijn of haar mobiele telefoon, maar de ander niet. Er waren vooral veel klachten van Vodafone klanten, waarvan het netwerk door de stroomstoring in grote delen van de regio was uitgevallen.

Mobiele netwerken verbruiken veel stroom. Op het moment dat er een stroomstoring optreedt, vallen mobiele netwerken dus in principe ook direct uit, wat betekent dat in de getroffen regio ook geen gebruik meer gemaakt kan worden van de mobiele telefoon.

Noodstroomvoorzieningen op netwerken KPN en T-Mobile

Toch konden gisteren in de regio Midden Brabant heel veel mensen gewoon gebruik maken van hun mobiele telefoon. Dit komt omdat bijvoorbeeld KPN en T-Mobile op alle antennes back-up systemen hebben geplaatst die stroomstoringen kunnen opvangen. Tijdens een stroomstoring schakelt de antenne bijvoorbeeld over op noodstroom uit een accu bij de antenne of wordt in sommige gevallen een generator opgestart.

Zowel KPN als T-Mobile hebben op alle antennes een noodstroomvoorziening. T-Mobile kan op die manier een antenne bij stroomuitval ongeveer nog een uur in de lucht houden. Bij KPN is er een noodstroomvoorziening voor één tot vier uur per antenne.

Vodafone netwerk ging vrijwel geheel plat

Gisteren werd duidelijk dat Vodafone niet op alle antennes een noodstroomvoorziening heeft. Hierdoor viel het Vodafone netwerk in de regio Midden Brabant op veel plekken uit. Gebruikers van het Vodafone netwerk konden daardoor alleen aan de randen van het gebied waar de stroomstoring plaatsvond nog gebruik maken van hun mobiele telefoon, zodat de telefoon kon overschakelen op een antenne nét buiten het getroffen gebied. Binnen het gebied was tijdens de stroomstoring alleen beperke dekking van antennes van Vodafone die wél voorzien zijn van een noodstroomvoorziening.

Afhankelijkheid van elektriciteit en smartphone

De stroomstoring van gisteren liet mensen in ieder geval ervaren hoe afhankelijk we zijn geworden van elektriciteit én mobiele netwerken. Het drukt iedereen met de neus op de feiten dat wanneer de elektriciteitsvoorziening voor langere tijd wegvalt, mobiele communicatie binnen één tot vier uur ook niet meer mogelijk is en dat sommige netwerken al direct uitvallen bij een stroomstoring.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie