T-Mobile doet beloftes om goedkeuring voor overname Tele2 te krijgen

T-Mobile doet beloftes om goedkeuring voor overname Tele2 te krijgen

24-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


De Europese Commissie doet momenteel uitgebreid onderzoek naar de voorgenomen overname van Tele2 door T-Mobile. Er bestaat een reële kans dat de overname niet goedgekeurd zal worden aangezien de Europese Commissie bang is dat er te veel concurrentie verdwijnt op de Nederlandse markt. T-Mobile heeft via de media allerlei beloftes gedaan in de hoop de Europese Commissie gunstig te stemmen.

De Europese Commissie is er geen voorstander van dat in landen waar vier telecomaanbieders actief zijn door concentraties en overnames nog maar drie spelers overblijven. Drie spelers die de markt verdelen zouden te weinig concurrentiedruk ondervinden wat uiteindelijk slecht is voor de consument.

In diverse landen heeft de Europese Commissie daarom al concentraties tegengehouden. De kans bestaat dat de Europese Commissie ook zo'n beslissing gaat nemen over de voorgenomen overname van Tele2 door T-Mobile. T-Mobile is momenteel bezig met een charme offensief in de hoop de Europese Commissie gunstig te stemmen.

Beloftes om EC gunstig te stemmen

In een interview met Telecompaper deed T-Mobile CEO Søren Abildgaard vele beloftes waarmee T-Mobile hoopt de twijfels weg te nemen om de overname van Tele2 goed te keuren. Abildgaard belooft dat T-Mobile zal werken aan een snellere uitrol van 5G, hogere investeringen zal doen in glasvezel en lage prijzen voor Nederlandse consumenten zal realiseren.

5G als gevoelige snaar

T-Mobile stelt dankzij de overname in staat te zijn om al in 2020 een 5G netwerk te realiseren. Als de overname van Tele2 niet door zou gaan, kan T-Mobile pas in 2023 eem 5G netwerk aanbieden. Daarmee probeert T-Mobile een gevoelige snaar te raken bij de Europese Commissie die heel erg aanstuurt op 5G netwerken vanaf 2020.

T-Mobile blijft prijsvechter

Verder wil T-Mobile de belofte doen dat het bedrijf zal blijven opereren als een prijsvechter. Tele2 zal hierin als merk ook blijven bestaan en de unlimited abonnementen van Tele2 voor 25 euro per maand zullen ook nog minimaal drie jaar blijven bestaan, zo stelt T-Mobile.

Concurrent voor KPN en VodafoneZiggo op vaste markt

Verder zegt T-Mobile zich ook meer op de vaste markt te kunnen gaan focussen dankzij de overname van Tele2 en daarmee een grotere en belangrijkere concurrent te kunnen worden voor KPN en VodafoneZiggo. T-Mobile wil na de overname van Tele2 meer gaan investeren in glasvezel om zo ook een eigen vast netwerk te kunnen gaan realiseren.

Besluit van EC wordt eind dit jaar verwacht

Of de beloftes van T-Mobile voldoende zijn om de Europese Commissie gerust te stellen, zal in de komende maanden moeten blijken. Het is voor de Europese Commissie een dermate complex dossier dat de Europese Commissie reeds extra tijd heeft genomen om een beslissing te nemen. De hoop en verwachting is dat de Europese Commissie omstreeks eind dit jaar met een besluit zal komen of de overname van Tele2 door T-Mobile door mag gaan.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10