Huawei verkocht in het tweede kwartaal wereldwijd meer smartphones dan Apple

Huawei verkocht in het tweede kwartaal wereldwijd meer smartphones dan Apple

29-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Huawei heeft in het tweede kwartaal van 2018 meer smartphones verkocht dan Apple, bevestigt nu ook marktonderzoeker Gartner. Eerder berekende marktonderzoeker IDC al dat Huawei concurrent Apple voorbij is gegaan.

Huawei spreekt al geruime tijd de ambitie uit wereldwijd marktleider te gaan worden op de smartphonemarkt. Door tegenvallende prestaties van Samsung is Huawei hard opweg die ambities te gaan realiseren. Nadat IDC eerder deze maand al bekend maakte dat Huawei meer toestellen dan Apple heeft verkocht in het tweede kwartaal, onderstreept nu ook marktonderzoeker Gartner deze conclusies. De cijfers van Gartner en IDC wijken wel enigszins af van elkaar.

Gartner concludeert ook dat Huawei op de tweede plek staat op de wereldranglijst met een wereldwijd marktaandeel van 13,3 procent. Volgens IDC zou Huawei een wereldwijd marktaandeel van 15,8 procent hebben. Huawei doet het momenteel erg goed met haar smartphones. Vooral de nieuwe Huawei P20 Lite, Huawei P20 en Huawei P20 Pro verkopen erg goed.

Het marktaandeel van Huawei is volgens Gartner in één jaar tijd met 3,5 procent gegroeid. IDC sprak over een groei van 4,8 procent. Huawei zag volgens Gartner het aantal verkochte smartphones in het tweede kwartaal van dit jaar groeien naar 49,8 miljoen stuks, tegenover 36 miljoen stuks vorig jaar. Daarmee heeft Huawei in het tweede kwartaal van dit jaar meer smartphones verkocht dan Apple.

Dit heeft als gevolg dat Apple door Huawei van de tweede plek is gestoten en nu genoegen moet nemen met een derde plaats. Apple heeft een wereldwijd marktaandeel van 11,9 procent. Volgens Gartner is het marktaandeel van Apple gedaald, terwijl IDC nog becijferde dat het marktaandeel van Apple licht was gestegen.

Samsung verkocht 12,7 procent minder smartphones

De daling in het verkochte aantal smartphones bij Samsung is volgens Gartner groter dan in de berekeningen van IDC. Vooral de weinig spectaculaire maar behoorlijk dure Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ zijn debet aan de resultaten van Samsung. Gartner schat in dat Samsung in het tweede kwartaal wereldwijd 72,3 miljoen smartphones heeft verkocht, 12,7 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2017. Daarmee is het marktaandeel van Samsung gedaald van 22,6 naar 19,3 procent.

Huawei mogelijk volgend jaar al marktleider

Het gat tussen het wereldwijde marktaandeel van Huawei en Samsung is daarmee in de berekeningen van Gartner nu verkleind tot nog maar 6 procent, terwijl het gat in het tweede kwartaal van vorig jaar nog 12,8 procent bedroeg. Als de ontwikkelingen zich in dit tempo voortzetten, wordt Samsung al in 2019 door Huawei van de troon gestoten en neemt Huawei het marktleiderschap van Samsung over.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10