Xiaomi aast op primeur met eerste 5G smartphone

04-09-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De Chinese smartphone producent Xiaomi heeft via Twitter laten doorschemeren dat het bedrijf van plan is om volgende maand de eerste smartphone met 5G ondersteuning te gaan presenteren.

De hele telecomwereld is bezig met toekomstige 5G netwerken. Op dit moment zijn nog nergens ter wereld commerciële 5G netwerken actief. Wel wordt al op kleine schaal getest met 5G netwerken, waaronder bijvoorbeeld in Noord Oost Groningen. De verwachting is dat volgend jaar in een aantal Aziatische landen, waaronder China, Japan en Zuid Korea, de eerste commerciële 5G netwerken operationeel zullen gaan worden. In Europa moeten we waarschijnlijk nog tot minimaal 2020 wachten op de eerste 5G netwerken.

Xiaomi gaat voor primeur met eerste 5G smartphone
Xiaomi gaat voor primeur met eerste 5G smartphone

Op dit moment is er niet alleen tussen landen en netwerkleveranciers een strijd gaande wie als eerste een 5G netwerk kan lanceren, maar ook onder smartphone fabrikanten is een wedstrijd gaande wie als eerste een 5G smartphone presenteert. Xiaomi heeft via Twitter gehint op de introductie van een 5G toestel in oktober.

Eerste 5G smartphone ter wereld

Het toestel luistert naar de naam 'Xiaomi Mi Mix 3' en is 's werelds eerste smartphone met 5G ondersteuning. Dit wordt door Xiaomi in beeld gebracht met een foto voor 5G netwerk apparatuur en een duidelijk 5G icoon in het beeldscherm van het toestel.

Waarschijnlijk pas volgend jaar verkrijgbaar

Het lijkt voor Xiaomi vooral een prestige project te zijn om nog dit jaar een 5G smartphone te presenteren. Het toestel wordt zeer waarschijnlijk aangedreven door de huidige Qualcomm Snapdragon 845 processor met daaraan gekoppeld het X50 5G modem van Qualcomm. Dit modem komt overigens pas begin volgend jaar in grote aantallen beschikbaar voor smartphones. De kans is dus groot dat Xiaomi pas begin volgend jaar in staat is om de smartphone daadwerkelijk op de markt te brengen.

In augustus presenteerde Motorola al de eerste '5G upgradebare smartphone'. De Motorola Moto Z3 kan vanaf volgend jaar middels een zogenaamde 'Moto Mod' voorzien worden van 5G netwerkondersteuning.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10