HMD Global werkt aan Nokia smartphone met vijf camera's

07-09-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Vanuit China is een foto opgedoken van een Nokia smartphone met aan de achterzijde maar liefst vijf camera's. Waarschijnlijk kan het toestel dankzij de vele camera's sterk inzoomen zonder dat de fotokwaliteit achteruit gaat.

Dubbele camera's in smartphones worden steeds meer gemeengoed. Een dubbele camera kan diverse voordelen bieden. Door beelden uit twee camera's over elkaar heen te leggen, kan de fotokwaliteit verbeterd worden. Dubbele camera's worden ook gebruikt om meer contrast toe te voegen of zoom-functies mogelijk te maken. Iedere smarpthone fabrikant gebruikt dubbele camera's op zijn eigen manier.

Foto toont prototype Nokia smarpthone met vijf camera's
Foto toont prototype Nokia smarpthone met vijf camera's

Begin dit jaar bracht Huawei de Huawei P20 Pro met maar liefst drie camera's aan de achterzijde. Hier stopt het waarschijnlijk niet, want Nokia fabrikant HMD Global werkt aan een smartphone met maar liefst vijf camera's aan de achterzijde, zo laat een uitgelekte foto zien.

Extreme zoom-functie

In het Nokia toestel worden de vijf camerasensoren waarschijnlijk gebruikt om een extreme zoom-functie mogelijk te maken. Optisch inzoomen is met een smartphone bijna niet mogelijk, omdat een zoom-module moet kunnen uitschuiven en zorgt voor een extra uitstulping aan de achterzijde van een smartphone. Bij digitaal inzoomen wordt feitelijk ingezoomd op een digitale foto. Als de resolutie van de foto niet evenredig verkleind wordt bij het inzoomen, gaat de fotokwaliteit achteruit.

Door met vijf camera's te werken, wordt digitaal inzoomen wel mogelijk gemaakt. Waarschijnlijk is iedere camerasensor voorzien van een eigen telelens, waarmee al in een bepaalde mate optisch ingezoomd kan worden. Door vervolgens vijf foto's over elkaar heen te leggen kan de kwaliteitsverlies die zou ontstaan bij digitaal inzoomen met één camera opgevangen worden en is het bijvoorbeeld mogelijk om zonder kwaliteitsverlies 10 tot 20 keer 'digitaal' in te zoomen.

Nokia 9?

Er wordt gespeculeerd dat het toestel dat op de uitgelekte foto zichtbaar is de Nokia 9 is. Uit de stickers blijkt dat het om een toestel gaat met het typenummer TA-1094. Dit toestel is eerder ook al opgedoken in databases van keuringsinstanties. Dat bewijst dat dit toestel niet zomaar een prototype is, maar een toestel dat waarschijnlijk binnenkort door Nokia fabrikant HMD Global op de markt wordt gebracht.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10