Tientallen iOS apps delen real-time locatiegegevens van gebruiker

Tientallen iOS apps delen real-time locatiegegevens van gebruiker

10-09-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


In de App Store van Apple staan tientallen iOS apps voor iPhones en iPads die real-time de locatie van de gebruiker van de iPhone deelt met derden. Ook andere privacy gevoelige data, waarmee de identiteit van de gebruiker achterhaald kan worden, blijkt ongemerkt verspreid te worden.

Onderzoekers hebben ontdekt dat tientallen iOS Apps zonder duidelijke toestemming de real-time locatie van de gebruiker van een iPhone delen met derden. Deze data wordt door diverse bedrijven verzameld en gebruikt om 'profielen' rondom gebruikers op te stellen. Deze profielen worden vervolgens weer gebruikt om bijvoorbeeld gericht advertenties te kunnen tonen.

Het gaat om vele populaire apps, waaronder ask.fm en NOAA Weather Radar. Door de populariteit van deze apps delen tientallen miljoenen mensen ongemerkt hun locatiegegevens met derden en verspreiden privacy gevoelige data.

Privacy schending

Volgens de onderzoekers die ontdekte dat diverse iOS apps real-time locatiedata delen met derde partijen, maken diverse onderzochte apps zich ook schuldig aan het delen van andere privacy gevoelige data. Met de hoeveelheid data die wordt gedeeld, is het mogelijk om de identiteit van de gebruiker te achterhalen, iets dat in veel landen bij wet verboden is. De data wordt permanent verzonden, aldus de onderzoekers.

 

De apps die zich schuldig maken aan het delen van privacy gevoelige data, maken hier nauwelijks of geen melding van in de algemene voorwaarden. Ook blijkt het voor gebruikers niet duidelijk te zijn of- en waar zij zich kunnen afmelden voor deze vorm van dataverzameling. Diverse bedrijven die zich bezig houden met dataverzameling via apps hebben in hun voorwaarden staan dat app-ontwikkelaars verplicht zijn om gebruikers op de hoogte te stellen van de dataverzameling. Dit blijkt echter niet of nauwelijks te gebeuren.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie