VN: Overheden steeds actiever bezig met kraken berichtenverkeer

VN: Overheden steeds actiever bezig met kraken berichtenverkeer

11-09-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Messaging


Overheden, opsporingsinstanties en inlichtingendiensten zijn steeds actiever bezig met het onderscheppen en kraken van berichtenverkeer via onder andere WhatsApp en Telegram, zo meldt de Verenigde Naties. Vooral voor inwoners van Groot-Brittannië, China, Rusland, Iran en Turkije is het niet zeker dat er niet wordt meegelezen met verstuurde berichten.

De Verenigde Naties signaleren dat overheden steeds actiever bezig zijn met het onderscheppen en ontsleutelen van berichtenverkeer dat wordt verzonden via bijvoorbeeld WhatsApp en Telegram. Deze messengers versleutelen berichten tijdens het verzendproces, zodat berichten alleen leesbaar zijn voor de zender en de ontvanger. Toch blijken veel landen berichtenverkeer te onderscheppen en te kraken om zo mee te kunnen lezen.

Diverse landen zijn actief bezig met het monitoren van alle berichten die worden verzonden via messengers zoals WhatsApp en Telegram. Vooral Groot-Brittannië, China, Rusland, Iran en Turkije houden zich hier veel mee bezig.

Verbod en vervolging

In Iran geldt een verbod op het gebruik van messaging apps waarmee versleutelde berichten verzonden kunnen worden. Ook Turkije vervolgt mensen die versleutelde berichten versturen. In diverse andere landen, waaronder Rusland en Groot Brittannië moeten messaging apps formeel een achterdeur aanbieden zodat overheden 'in kunnen breken' in het berichtenverkeer.

De Nederlandse Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) houdt zich ook bezig met het onderscheppen en kraken van berichtenverkeer dat bijvoorbeeld via WhatsApp of Telegram wordt verzonden. Dergelijke communicatiestromen vormen een schat aan informatie en inlichtingen om bijvoorbeeld terrorisme tegen te gaan en aanslagen te verijdelen. Eind 2016 maakte de AIVD bekend bezig te zijn met het kraken van WhatsApp en Telegram. Nadien heeft de AIVD geen verdere updates meer gegeven, waarmee er vanuit gegaan kan worden dat de AIVD in staat is om berichtenverkeer te onderscheppen en te ontsleutelen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie