Apple presenteert drie nieuwe iPhones met nóg hoger prijskaartje

13-09-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Apple heeft gisteren avond drie nieuwe iPhones gepresenteerd: de Apple iPhone XS, iPhone XS Max en Apple iPhone XR. Ondanks dat verwacht werd dat de nieuwe iPhones wat vriendelijker geprijsd zouden gaan worden. blijkt het tegengestelde waar te zijn. De verkoopprijzen van de nieuwe modellen lopen op tot maar liefst 1.659 euro!

Vorig jaar werd al openlijk de vraag gesteld waar de prijsstijgingen van iPhones op zouden houden, maar na de nieuwe iPhone introductie van gisteren avond klinkt die vraag nu alleen nog maar harder. De nieuwe iPhones zijn dermate duur geworden dat zelfs in de Benelux, waar inwoners één van de hoogste inkomens ter wereld hebben, een nieuwe iPhone bijna de helft van een modaal maandsalaris kost. De Apple iPhone wordt daarmee meer dan ooit een 'elite smartphone'.

Apple iPhone XR (boven) en iPhone XS / XS Max (onder)
Apple iPhone XR (boven) en iPhone XS / XS Max (onder)

De meest bijzondere iPhone modellen zijn natuurlijk de nieuwe Apple iPhone XS en iPhone XS Max, maar dat laat Apple uiteraard ook wel in de prijs tot uiting komen. De verkoopprijzen starten bij maar liefst 1.159 euro voor de iPhone XS en 1.259 euro voor de iPhone XS Max. Voor het 'gepeupel' die zich deze verkoopprijs niet kan permiteren heeft Apple onder de naam 'iPhone XR' ook een 'afdankertje' met een LCD beeldscherm in de aanbieding met een vanafprijs van 'slechts' 859 euro.

Dezelfde vormgeving als de iPhone X

Qua vormgeving zijn de drie nieuwe iPhone modellen gelijk aan elkaar. Alledrie de toestellen kennen nu dezelfde vormgeving als de Apple iPhone X van vorig jaar en zijn dus uitgerust met een randloos beeldscherm. Daarbij biedt Apple de keuze tussen de iPhone XS met een 5,8 inch OLED beeldscherm, de iPhone XS Max met een 6,5 inch OLED beeldscherm en de Apple iPhone XR met een 6,1 inch LCD beeldscherm.

Grootste vernieuwing: Apple A12 Bionic processor

De drie nieuwe iPhones worden aangedreven door de nieuwe Apple A12 Bionic chipset. Deze chipset bestaat uit een hexa-core (6 cores) applicatieprocessor die op haar beurt is opgebouwd uit een dual-core 'performance' processor en een quad-core 'efficiency' processor. De dual-core processor is volgens Apple 15 procent sneller dan de performance processor in de Apple A11 Bionic chipset en tot 40 procent energiezuiniger. De efficiency processor is tot 40 procent sneller en tot 50 procent energiezuiniger.

Naast de applicatieprocessor beschikt de Apple A12 Bionic processor ook over een quad-core grafische processor en een octa-core neurale processor. Dit alles heeft Apple laten produceren op een chipset met een 7 nanometer schaal, waarmee de nieuwe iPhones de eerste smartphones ter wereld zijn met een 7 nm processor. Voordeel van processoren op een kleinere schaal is dat deze processoren standaard al sneller en energiezuiniger zijn.

Dezelfde iSight camera

De vormgeving en de processor zijn feitelijk de enige 'vernieuwingen' in de nieuwe generatie iPhones. De overige specificaties van het toestel zijn gelijk gebleven aan de Apple iPhone X en iPhone 8 / 8 Plus. Zo beschikken de iPhone XS en iPhone XS Max opnieuw over een dubbele 12-megapixel iSight camera en is de iPhone XR uitgevoerd met een enkele 12-megapixelcamera. Aan de voorzijde hebben alle drie de iPhones een 7-megapixel camera die gecombineerd wordt met een infraroodcamera en een dot-projector voor Face ID gezichtsherkenning.

Over Face ID gesproken. De drie nieuwe iPhones zijn niet langer uitgerust met een Touch ID vingerafdruksensor. Daarmee heeft Apple dit jaar volledig afscheid genomen van de vingerafdruksensor én de home-toets. De functionaliteit van de home-toets wordt opgevangen door de bediening middels 'gestures' (bewegingen en aanrakingen op het beeldscherm). De biometrische beveiliging van iPhones verloopt nu volledig via Face ID gezichtsherkenning, die volgens Apple sneller is geworden op de nieuwe iPhones.

Prijzen en beschikbaarheid

De Apple iPhone XS en iPhone XS Max kunnen vanaf 14 september besteld worden bij Apple en gaan op 21 september in de verkoop. Beide iPhone modellen verschijnen in de kleuren zilver, spacegrijs en goud. De Apple iPhone XR kan vanaf 19 oktober besteld worden en gaat op 26 oktober in de verkoop. De iPhone XR komt in zes kleuren: zwart, wit, geel, rood, koraal en blauw. De verkoopprijzen van de modellen wordt als volgt:

Apple iPhone XS:
64 GB: EUR 1.159
256 GB: EUR 1.329
512 GB: EUR: 1.559

Apple iPhone XS Max:
64 GB: EUR: 1.259
256 GB: EUR: 1.429
512 GB: EUR: 1.659

Apple iPhone XR:
64 GB: EUR 859
128 GB: EUR 919
256 GB: 1.029
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie