Roamingkosten keren mogelijk terug in Groot Brittannië na Brexit

Roamingkosten keren mogelijk terug in Groot Brittannië na Brexit

14-09-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Europeanen die na de Brexit naar Groot Brittannië reizen of Britten die na de Brexit naar Europa reizen gaan mogelijk na de Brexit weer roamingkosten betalen.

Hoewel er nog steeds geen akkoord is over de uittreding van Groot Brittannië uit de Europese Unie, beter bekend als de 'Brexit', staat vast dat Groot Brittannië hoe dan ook op 29 maart 2019 uit de Europese Unie gestapt moet zijn. Vanaf die datum zijn Europese reguleringen niet meer van toepassing op de Britse markt en gelden de Europese verplichtingen om geen roamingkosten meer in rekening te brengen niet meer voor Britse telecomaanbieders.

De Britse regering heeft zowel Britten als Europeanen gewaarschuwd dat het niet vanzelfsprekend zal zijn dat zowel Britten als Europeanen na de Brexit weer roamingkosten gaan betalen. De kans is aanwezig dat Europeanen die na de Brexit naar Groot Brittannië reizen weer te maken zullen krijgen met roamingtarieven, maar dat geldt ook voor Britten die naar de Europese Unie reizen.

Providers willen bij EU afspraken blijven

De drie grootste Britse mobiele aanbieders Vodafone, O2 en EE hebben aangegeven vooralsnog geen plannen te hebben om weer roamingtarieven in te voeren. Niet te min staat de Britse overheid al wel klaar om de roamingtarieven in voor Britse klanten te gaan reguleren en aan een maximum te verbinden om te voorkomen dat Britse telecomproviders te hoge roamingkosten in rekening gaan brengen aan Britten die naar het buitenland reizen.

Of Europeanen na de Brexit te maken gaan krijgen met roamingkosten in Groot Brittannië is helemaal afhankelijk van de afspraken die Europese telecomaanbieders kunnen maken met Britse telecomaanbieders. Aangezien het van oorsprong Britse Vodafone nagenoeg in heel Europa actief is, lijkt de kans groot te zijn dat klanten van Vodafone na de Brexit niet te maken zullen krijgen met roamingtarieven. Hoe dit voor andere providers zit, is momenteel nog niet vast te stellen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie