Google werkt aan Sound Search - een concurrent voor Shazam

Google werkt aan Sound Search - een concurrent voor Shazam

17-09-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Google werkt aan de nieuwe dienst 'Sound Search', waarmee via de Google assistent ontdekt kan worden welke muziek op dat moment in de omgeving van de gebruiker hoorbaar is. Sound Search is daarmee feitelijk een concurrent voor Shazam.

Google heeft vorig jaar bij de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL de dienst 'now playing' toegevoegd aan de Google Assistant. Hierbij is het mogelijk om aan de Google Assistant te vragen welke muziek in de omgeving hoorbaar is. De Google Assistant neemt vervolgens een fragmentje op en vergelijkt deze met een muziekdatabase. Wanneer het nummer voorkomt in de muziekdatabase, geeft de Google Assistant informatie over het nummer aan de gebruiker. 

Sinds de komst van de functie 'now playing' is het AI team van Google verder gegaan met de ontwikkeling van deze dienst. Onder de naam 'Sound Search' komt Google nu met een verbeterde versie die qua functionaliteit sterk lijkt op Shazam.

Analyse op de servers van Google

Sound Search is in staat om een kort fragment van de muziek die in de omgeving hoorbaar is op te nemen en te versturen naar de servers van Google. Daar wordt de muziek vergeleken met een zeer uitgebreide muziekdatabase van miljoenen nummers om vervolgens informatie over het nummer terug te kunnen geven.

Sound Search biedt diverse voordelen boven 'now playing'. De database waarmee muziek vergeleken kan worden is aanzienlijk groter en omdat de match op de servers van Google plaatsvindt ook sneller. Nadeel is dat er wel altijd een internetverbinding beschikbaar moet zijn om Sound Search te gebruiken. Bij Now Playing was dit niet het geval omdat de vergelijking op de smartphone zelf werd gemaakt.

Nog exclusief voor de Google Pixel 2

Now Playing en Sound Search zijn vooralsnog alleen beschikbaar voor de Google Pixel 2 smartphones. De verwachting is dat Sound Search in de toekomst een standaard functie van Android gaat worden die op alle Android smartphones gebruikt kan worden, zoals dat bijvoorbeeld ook is gegaan met de Google Assistant.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie