Android 9.0 Pie is de verjaardagstaart voor de tiende verjaardag van Android

25-09-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Android heeft een klein feestje gevierd, want precies tien jaar geleden werd 's werelds eerste Android smartphone gepresenteerd. In tien jaar tijd is het Android besturingssysteem marktleider geworden en is er nog slechts één serieuzere concurrent over: het iOS besturingssysteem van Apple.

Het Android besturingssysteem heeft gisteren haar tiende verjaardag gevierd. Precies 10 jaar geleden introduceerde Google samen met T-Mobile en HTC in de Verenigde Staten de allereerste Android smartphone, de T-Mobile G1.

In tien jaar tijd heeft Google er met het Android besturingssysteem ervoor gezorgd dat het smartphone landschap radicaal is veranderd. Dankzij de komst van Android smartphones (maar ook de de Apple iPhone), zijn consumenten wereldwijd actief gebruik gaan maken van mobiel internet en is de technologische ontwikkeling ongeremd hard vooruit gegaan.

Het verschil tussen de T-Mobile G1 en één van de meest uitgebreide smartphone van dit moment, de Samsung Galaxy Note 9, is enorm. Onderstaande vergelijking laat zien wat tien jaar aan smartphone ontwikkelingen te weeg hebben gebracht.

 

  T-Mobile G1
T-Mobile G1 (2008)
Samsung Galaxy Note 9
Samsung Galaxy Note 9
Afmetingen: 117 x 55,7 x 17,1 mm 161,9 x 76,4 x 8,8 mm
Gewicht: 158 gram 201 gram
Materiaalkeuze: Kunststof Metaal / Glas
     
Beeldschermtype: TFT Super AMOLED
Beeldschermformaat: 3,2 inch 6,4 inch
Beeldschermresolutie: 320 x 480 pixels (QVGA) 1.440 x 2.960 (2K / QHD)
Beeldschermglas: Gorilla Glass 1 Gorilla Glass 5
     
Processor: Qualcomm MSM7201A Exynos 9
Type processor: 32bit single-core 64bit octa-core
Rekenkracht: 1x 528 MHz 4x 2,7 GHz
4x 1,7 GHz
Werkgeheugen: 256 MB 6 GB
Interne opslagcapaciteit: 192 MB 128 GB
Geheugenkaartslot MicroSD, 16GB max. MicroSD, 512GB max.
     
Primaire camera: 3,15-megapixel 2x 12-megapixel
Frontcamera: Geen 8-megapixel
     
Luidspreker: Mono (1 speaker) Stereo (2 speaker)
Accu: 1.150 mAh 4.000 mAh
     
Androidversie bij introductie: Android 1.6 Donut Android 8.1 Oreo
Introductieprijs: 549 euro Vanaf 999 euro
© 2018 GSM Helpdesk

 

Smartphones hebben sinds de komst van Android in 2008 op alle gebieden een enorme vlucht genomen. Beeldschermen zijn aanzienlijk groter geworden, beeldschermresoluties hebben ongekende hoogten bereikt, camera resoluties van smartphones doen niet meer onder voor digitale (spiegelreflex) camera's, processoren zijn even snel of sneller dan in computers of laptops, en smartphones zijn even productief geworden als een computer of een laptop.

In de afgelopen zeven jaar heeft Google maar liefst 28 versies van Android uitgebracht. Versie 28 is de nieuwste Android versie, Android 9.0 Pie, die sinds augustus beschikbaar is en later dit jaar op de eerste smartphones terug te vinden zal zijn.

Cross-device platform

Sinds de komst van Android heeft Google haar Android besturingssysteem dermate ver ontwikkeld dat het besturingssysteem nu op meer dan alleen smartphones kan draaien. Sinds 2014 is Android ook beschikbaar voor auto's, televisies, en wearables. Daarmee heeft Google nu ook 'Android Car', een versie van Android voor auto-entertainmentsystemen,  'Wear OS', een versie van Android voor zogenaamde 'wearables' als smartwatches, en Android TV, een versie van Android speciaal voor televisies.

Keerzijde

Het succes en de ontwikkeling van Android kent ook een keerzijde. Doordat het Android besturingssysteem zo groot en complex is geworden, draait het besturingssysteem niet snel en stabiel genoeg meer op goedkopere smartphones. Dit ondervangt Google nu met Android Go, wat feitelijk een 'uitgeklede' en 'geoptimaliseerde' versie van Android is.

Symbian, BlackBerry en Windows Mobile weggedrukt

Het Android besturingssysteem is in tien jaar tijd zo populair geworden dat het volgens IDC op dit moment op 85,5 procent van alle smartphones draait. In de tijd dat Android op de markt kwam, waren het Symbian en het Windows Mobile besturingssysteem nog heer en meester in de smartphonemarkt. Het iOS besturingssysteem van Apple werd een jaar eerder gepresenteerd en was al bezig aan de afbraak van beide besturingssystemen.

Vandaag de dag verdelen Android en iOS de gehele smartphonemarkt. Alle andere besturingssystemen verdelen gezamelijk een marktaandeel van 0,1 procent. Alle andere smartphone besturingssystemen hebben feitelijk geen kans van overleven door de enorme dominantie van Android en iOS.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie