Gebruik smartphone op de fiets vanaf juli 2019 verboden

Gebruik smartphone op de fiets vanaf juli 2019 verboden

26-09-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen stuurt aan op een verbod voor het gebruik van elektronische mobiele apparaten voor alle verkeersdeelnemers, dus ook voor fietsers. Op dit moment is er nog geen sprake van een verbod op het gebruik van mobiele apparaten tijdens het fietsen.

Voor automobilisten geldt al sinds 2002 een verbod op het vasthouden en gebruiken van mobiele telefoons en smartphones tijdens het besturen van een motorvoertuig. Voor fietsers is dit verbod er nog niet. In 2002 kon een mobiele telefoon nog niet veel meer dan bellen en sms'en, maar daar is in ruim 15 jaar tijd veel in veranderd.

Vandaag de dag vindt ons gehele sociale leven plaats op- en vanaf een smartphone. Waar in 2002 het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets nog niet echt gevaarlijk leek, mede vanwege de lage snelheid van fietsers, wordt daar nu heel anders over gedacht. Door het formaat van smartphones en alle mogelijkheden die smartphones bieden, leveren toestellen vandaag de dag volgens de minister van Verkeer 'cognitieve en visuele beperkingen' op, waardoor de verkeersveiligheid nu wel in het geding is.

Veel veranderd in 15 jaar tijd

Bijkomend effect is dat er steeds meer elektrische fietsen zijn en het snelheidsverschil tussen fietsverkeer sterker verschilt dan 15 jaar geleden. Al deze factoren hebben de minister doen besluiten om een totaalverbod in te gaan voeren op het gebruik van mobiele elektronische apparaten voor iedereen die deelneemt aan het verkeer, dus ook fietsers.

Het verbod gaat verder dan alleen mobiele telefoons en smartphones. Het verbod geldt voor alle mobiele elektronische apparaten, waaronder bijvoorbeeld ook tablets en muziekspelers. Dit betekent dat verkeersdeelnemers geen mobiel elektronisch apparaat meer in handen mogen hebben of bedienen tijdens verkeersdeelname.

Verbod gaat waarschijnlijk op 1 juli 2019 in

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer heeft door laten schemeren dat zij van plan is de nieuwe wetgeving in juli 2019 in te gaan voeren. De Tweede en Eerste Kamer moeten hier nog wel officiëel mee instemmen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie